Zahiragić: To se ne zove blokada, mi ćemo imenovati rukovodstvo FBiH

Vijesti 08. dec 202222:04 6 komentara
Haris Zahiragić (F.Z./N1)

SDA nema namjeru da blokira, već da ide u formiranje vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, poručio je delegat u klubu Bošnjaka Haris Zahiragić. Zahiragić je dodao da ukoliko SDA bude imala predsjednika ili potpredsjednika FBiH, bez ove stranke neće biti ni Vlade. Zahiragić je ponovio da je SDA stranka koja je dobila većinu u, kako kaže, građanskim domovima.

“SDA ne zna još da li će imati predsjednika ili potpredsjednika FBiH, to je u slučaju formiranja Vlade irelevantno. Ukoliko SDA bude imala, a imaće člana rukovodstva Federacije BiH, naravno da Vlade neće moći biti imenovana bez SDA u njoj”, rekao je SDA delegat u klubu Bošnjaka Haris Zahiragić.

Odgovorio je i na konstatacije da će na ovaj način blokirati formiranje vlasti u FBiH.

“To se ne zove blokada, mi ćemo imenovati rukovodstvo FBiH. Kako će šef izvršne vlasti blokirati uspostavu izvršne vlasti? Mogu samo oni blokirati, ako ne budu htjeli prijedlogu predsjednika i potpredsjednika FBiH dati podršku. I bez njih se to može usvojiti ako HDZ bude želio da imenuje svog predsjednika ili potpredsjednika”, rekao je Zahiragić u razgovoru za N1.

On je kazao da ukoliko HDZ bude spreman da, kako kaže, potpuno suspenduje proces koji predviđaju izmjene visokog predstavnika, koji predviđa deblokadu procesa, onda i to pozdravljaju.

Na pitanje da li vjeruje da je dogovor “Osmorke” i HDZ-a BiH labav, Zahiragić kaže: “Gospodin Čović je kazao da ljubav između njega i Osmorke obostrana, gospodin Dodik je rekao da će on i gospodin Čović izabrati ko će predstavljati “muslimane”. Izabrali su stranke Osmorke, čiji brojni predstavnici nisu Bošnjaci, a posebno nisu muslimani.”

Komentarišući poruke iz SDP-a da su podržali Milana Dunovića za potpredsjednika FBiH, iako nisu bili dio vlasti od 2014. godine, Zahiragić poručuje SDP-u da ponovo podrže DF u Klubu Srba. On dodaje da sama Osmorka u klubu Srba nema većinu bez delegata iz SNSD i HDZ-a BiH.

“Bez obzira što FBiH, naravno, pripada svim njenim narodima i građanima, kada je u pitanju etničko predstavljeno Bošnjaci su apsolutna većina. I zato je politička volja kluba Bošnjaka značajnija od Kluba Srba”, smatra Zahiragić.

Zahiragić se osvrnuo i na izjavu Elmedina Konakovića koji nije isključio mogućnost djelovanja Christiana Schmidta.

“Moraju biti svjesni da bi na taj način otvorili Pandorinu kutiju, da u tom slučaju HDZ ne bi imao kontrolni paket”, rekao je sagovornik N1.

Na koncu, kaže Zahiragić da SDA i HDZ imaju identičan položaj u FBiH, potrebnu većinu u Domu naroda, klubovima Bošnjaka i Hrvata. Ako je SDA zaobilazan danas, onda će kaže sutra to biti HDZ BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare