“Zajednica srpskih opština ne bi bila nova RS na Kosovu”

Vijesti 16. feb 202217:59 1 komentar
Gabriel Escobar
Gabriel Escobar (N1)

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar danas je tokom svjedočenja u Kongresu SAD-a kazao kako podržava formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu.

Bob Menendez, predsjedavajući Pododbor za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju upitao je Escobara da li bi uspostava ZSO-a dovela do “Republike Srpske” na Kosovu.

“Koliko sam razumio, vi i vaše kolege iz EU ste nedavno pozvali Kosovo da uspostavi zajednicu srpskih opština. Iako ovaj koncept ima svoju osnovu u Briselskom sporazumu iz 2013. godine, zabrinut sam da bi to dovelo do ‘Republike Srpske’ unutar Kosova. Štaviše, Ustavni sud Kosova utvrdio je da koncept ovakve zajednice, citiram, ‘nije u potpunosti u skladu sa duhom Ustava’. Da li ste zabrinuti da bi takva zajednica mogla dovesti do destabilizacije Kosova i oduzeti ovlaštenja koja pripadaju centralnoj vladu Kosova”, pitao je Menendez.

Escobar je odgovorio da ZSO ne bi bila prijetnja za centralne vlasti Kosova.

“Nisam (zabrinut). Podržavamo formiranje zajednice iz više razloga. Jedan je, jer je to već dogovoreno. I iako je Ustavni sud ocijenio da su neki dijelovi prijedloga u suprotnosti sa Ustavom, nije naveo da je sama zajednica neustavna. U dijalogu, u kontekstu dijaloga, Na Kosovu i Srbiji je da odluče kako će to izgledati. Dakle, ne mora i sigurno ne želimo da bude slično Republici Srpskoj. Ali mi smo pozvali, a moj kolega Miroslav Lajčak je pozvao kosovsku vladu da razmotri modele za koje veruju da bi bili kompatibilni s njima, a koji ne bi ugrozili njihov suverenitet ili njihovu funkcionalnost kao način da se Srbima omogući da i dalje dobijaju zdravstvenu zaštitu, određene usluge i obrazovanje na srpskom jeziku. Lično smatram da bi ovi napori doveli do popuštanja angažmana Beograda u srpskim zajednicama i prenijeli to u domaću, transparentnu instituciju pod kontrolom Vlade Kosova. Zapravo bi unapredilo suverenitet Kosova, a ne umanjilo ga”, zaključio je Gabriel Escobar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare