Zakazana vanredna sjednica Parlamenta FBiH, na dnevnom redu jedna tačka

Vijesti 16. mar 202112:24 > 13:25 1 komentar
Fena/Ilustracija

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za četvrtak, 18. marta s početkom u 11 sati, potvrdio je za N1 predsjedavajući ovog doma Mirsad Zaimović.

Na sjednici će biti razmatrana jedna tačka – “Pogoršanje epidemiološke slike u FBiH kao posljedica pandemije Covid 19 i izostanak adekvatnih mjera za suzbijanje iste od strane Vlade FBiH”, a obratit će se predstavnici Vlade FBiH, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Zahtjev za vanrednu sjednicu Predstavničkog doma PSFBiH zatražili su klubovi zastupnica i zastupnika SDP BiH, Naše stranke, SBB-a, ASDA (NES), PDA, NIP-a i NB-a s obzirom an pogoršanje epidemiološke situacije u cijeloj FBiH te, kako su naveli, izostanka adekvatnih zdravstvenih i ekonomskih mjera koje donosi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

“Imajući u vidu da Vlada FBiH punih 5 mjeseci nije poduzimala niti jedan korak u svrhu nabavke vakcina protiv Covida i da je prve aktivnosti poduzela nakon što je na to 24.02. usvojenim zaključcima obavezao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, smatramo da bi hitna tematska sjednica na kojoj bi se donijele adekvatne mjere doprinijela zaustavljanju rapidnog širenja zaraze, poboljšanju epidemiološke slike u FBiH i davanju okvira za sistemsku pomoć privrednicima. Nedopustivo je nečinjenje Vlade FBiH u situaciji kada treći val pandemije doživljava vrhunac, kao i neujednačeno postupanje od strane nižih nivoa vlasti, a pogotovo vlada pojedinih kantona koje nisu poduzele gotovo nikakve mjere u zaustavljanju širenja zaraze. Također, na ovoj sjednici zahtijevamo prisustvo svih ministara u Vladi FBiH”, naveli su zastupnici u zahtijevu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare