Zaključci NSRS: Odbačen ultimatum Inzka

Vijesti 11. maj 202120:08 > 20:13 13 komentara
Fena

NSRS je večeras usaglasila zaključke kojima se odbacuje  zahtjev visokog predstavnika BiH Valentina Inzka da se vrate  povelje osuđenima za ratne zločine.

Tekst su usaglasili i vlast i opozicija, ali šefovi klubova SDS i PDP ih nisu potisali.

Većinom je odlučeno da nema rasprave o ovoj tački, iako  je bilo primjedbi od strane Nebojše Vukanovića.

U zaključcima, o kojima će se glasati u nastavku večeri stoji:

  1. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je funkcija Visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom X Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da Visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Republici Srpskoj.

2.   NS RS “odbacuje bonska ovlaštenja” i konstatuje da je Visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog djelovanja, koji je utvrđen Aneksom X  Dejtonskog sporazuma.

– Jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći tzv. “bonska ovlaštenja” – navodi se u odgovoru.

Dodaje se da je takvo djelovanje Visokog predstavnika protivpravno i protivustavno.

3. Narodna skupština RS odbacuje zahtjev Visokog predstavnika i daje podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25. godišnjice postojanja i rada NS RS (1991 – 2016) – zaključuje se u odgovoru.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare