“Zakon o MHE pokazao: Narod u BiH može politiku natjerati na sve”

Vijesti 08. jul 202217:55 > 09. jul 2022 15:23 0 komentara
N1

Dom naroda FBiH jučer je usvojio Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojim se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalisane snage do 10 MW. To je ogroman uspjeh aktivista u FBiH, poručuje delegat u Domu naroda federalnog parlamenta Aner Žuljević (SDP) - dok pojašnjava da ipak postoje izuzeci koji nisu obuhvaćeni ovom odlukom.

“Radi se o gravitacionim mini hidrocentralama, za koje struka tvrdi da ne prave štetu na nivou klasičnih mini hidrocentrala. Primjer usvajanja zakona o zabrani mini hidrocentrala je pokazao da narod u BiH kad se organizuje da može natjerati politiku na sve. Ovo je pobjeda naroda – politika je jedan dan pokazala da ga sluša. Nikad nisam bio sretniji da dignem ruku za neki zakon kao jučer”, naveo je Žuljević u programu N1.

Hidrocentrale u BiH su, napominje ovj delegat, u proteklom periodu stvorile bogate pojedince bliske političkim strankama, uništile korite bh. rijeka, a proizvode, kako Žuljević kaže, manje električne energije od vjetroparka u Podveležju.

“Radilo se o dobro osmišljenom kriminalnom projektu. Radi se o zločinačkom poduhvatu za koji neko mora odgovarati”, podcrtava on.

Ipak, dok je trajala sjednica, ispred Doma naroda okupile su se dvije grupe građana. Jedni protiv gradnje MHE, drugi za. Ovi drugi tvrde kako se ovim zakonom sprečava otvaranje novih 7.500 radnih mjesta.

“Odgovorno tvrdim da ta računica nema mjesta. Neće vam ni obje ruke trebati da izbrojite ljude koji su sad zaposleni u projektima mini hidrocentrala. Zahvaljujem se svim aktivistima širom FBiH koji su svojim tijelima zaustavljali kamione. Ovakvi nam projekti ne trebaju, kao što ne trebaju nikom ni u EU”, poručio je federalni zastupnik.

Iza cijelog procesa stoji važna poruka za narod Bosne i Hercegovine, ponavlja Žuljević – bez njihove podrške, tvrdi on, sve bi trajalo do 2030. godine.

SDP-ov delegat je jedan od predlagača i Nacrta zakona o registru pedofila. No, tokom jučerašnjeg zasjedanja ova tačka nije došla na dnevni red.

“Nažalost, jučer smo imali situaciju da su delegati iz Tuzlanskog kanona obavijestili da moraju napustiti sjednicu zbog ranije preuzetih obaveza, i mi smo bili na ivici kvoruma, bilo nas je tačno 30. Delegati iz opozicije su primjetili da neko ruši sve zakone koji su bili na dnevnom redu. Da bismo spriječili rušenje ostalih onemogućili smo ostatak sjednice nedostatkom kvoruma”, pojasnio je Žuljević.

Prema njegovim informacijama sjednica bi trebala biti nastavljena kroz desetak dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!