“Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite, sram vas i stid bilo”

Vijesti 01. maj 202211:29 > 11:44 3 komentara
F.Z./N1

U ime upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH, obratio se Zuhdija Topić. Govoreći o položaju rudara, između ostalog, prokomentarisao je i dolazak premijera FBiH Fadila Novalića na iftar sa rudarima RMU Banovići.

F.Z./N1

“Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite. Kako vas nije sramota sići u rudnik, a ti rudari znaju da do danas niste omogućili novi kolektivni ugovor. Sram vas i stid bilo! Jeste li pitali te rudare koliku platu imaju, kako preživljavaju kad osnovne životne namirnice i njihove cijene divljaju? A rudar kupuje samo osnovne životne namirnice. Sram vas i stid bilo”, rekao je Topić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su rudare druge smjene jame “Omazići” rudnika “Banovići” i iftarili sa njima.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Danas su se u Sarajevu okupili rudari iz Federacije BiH na Međunarodni praznik rada. Na jednom protestnom skupu danas su prisutni radnici iz svih osam rudnika uglja u FBiH, ali i radnici Rudnika mrkog uglja Banovići koji nisu sastavni dio koncerna. Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH poručio je da su rudari spremni i na pregovarački proces, ali i na svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u Federaciji BiH.

Pored rudara, danas u Sarajevu protestuje i Sindikat metalaca.

Kompletno obraćanje rudara danas ispred Vlade FBiH ispratite u videu ispod:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare