Zamjenik Bisere Turković ambasadi Izraela kazao da demarš nije zvaničan stav BiH

Vijesti 09. avg 202218:53 > 18:5414 komentara
Podijeli:
Josip Brkić
Izvor: Josip Brkić (Foto: N1)

Nakon što je danas ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA) uputila demarš Ministarstvu vanjskih poslova i ambasadi Izraela oglasio se i njen zamjenik Josip Brkić (HDZ BiH) rekavši da to nije zvaničan stav BiH.

Naime, Turković je danas uputila demarš nakon što je ambasada Izraela navela da podržava prijedloge Izmjena Izbornog zakona koji su u skladu sa onim što žele stranke sa hrvatskim predznakom.

Tako je ministrica vanjskih poslova BiH u demaršu navela:

“Bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini”.

Turković uputila demarš Ministarstvu vanjskih poslova i Ambasadi Izraela

Josip Brkić danas je odmah reagovao na taj demarš pa je tako na Twitteru naveo da to nije zvaničan stav BiH.

“Danas, tokom telefonskog razgovora sa ambasadorom Nj.E. Noah Gal Gendlerom, prenio sam poruku da demarš poslan Ambasadi Izraela u Tirani nije zvaničan stav države BiH, već samo jedne političke stranke”, naveo je Brkić.

Podsjetimo da se u izmjenama Izbornog zakona kojeg su predložile stranke sa hrvatskim predznakom zasnivaju na principu “konstitutivnih naroda” što je u suprotnosti sa građanskom državom te doprinosi diskriminaciji Jevreja i drugih manjina u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar