Zamjenik generalnog sekretara NATO-a: Zapadni Balkan nedovršen posao za Evropu

Vijesti 24. nov 202213:16 1 komentar
NATO

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana govorio je na Sigurnosnom forumu u Atini danas, te se osvrnuo i na Zapadni Balkan, navodeći da je ovaj region “nedovršen posao za Evropu”.

Geoana je napomenuo da je danas devet mjeseci otkako su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu 24. februara, što je “šokiralo svijet i promjenilo tok evropske historije”.

“I ako za neke saveznike sa istoka ponašanje Rusije nije bilo veliko iznenađenje, mnoge zemlje u NATO-u, posebno u zapadnom dijelu Evrope, bile su šokirane. I NATO je bio šokiran, ali ne i iznenađen. A NATO saveznici već nekoliko mjeseci upozoravaju na planove Rusa za invaziju”, rekao je on, te dodao da je NATO bio spreman na taj scenario, te da je u roku od nekoliko sati savez aktivirao planove odbrane da zaštitimo sve saveznike.

“A ukrajinske snage su bile bolje pripremljene i bolje opremljene da se odupru ruskoj agresiji zahvaljujući značajnoj podršci NATO saveznika tokom mnogih godina, od ilegalne okupacije Krima 2014. godine”, naveo je Geoana.

Istakao je također da ruska agresija nije počela sada, nego traje već nekoliko godina, te spomenuo aneksiju Krima 2014. godine i invaziju Gruzije 2008. godine.

I to je nešto što pokazuje obrazac agresivnog ponašanja Rusije, prema NATO saveznicima, ali i prema našim partnerima. Mnogi sajber napadi, atentati na tlu saveznika, miješanje u naše izbore, masovne kampanje dezinformacija. I da, korištenje energije kao političkog kriminalnog alata”, podcrtao je.

“Rusija prijeti svijetu glađu i daljom nestabilnošću. Ali znam jedno: neće uspjeti. Jer NATO će stajati uz Ukrajinu koliko god treba i braniti svaki pedalj savezničke teritorije. I naravno, radujemo se što ćemo primiti, nadamo se vrlo brzo, Finsku i Švedsku kao najnovije članice naše saveza. U tom trenutku će 94% stanovništva zemalja članica EU živjeti u nekoj zemlji članici NATO-a”, podcrtao je.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, Geoana je pozdravio sinoćnji dogovor koji je postignut između Srbije i Kosova.

Sa zadovoljstvom vidimo da je izgleda da je jučer navečer, uz snažno diplomatsko vodstvo EU i SAD-a, neriješeno pitanje registarskih tablica barem odgođeno. Također smo sretni što vidimo da je u Bosni produžen mandat UN-a. Operacija EUFOR-a i Althea nastavlja raditi svoj posao u Bosni”, rekao je on.

Najavio je da će na sastanku ministara vanjskih poslova sljedeće sedmice u Bukureštu također biti pozvani predstavnici EU, “ali i prvi put ikad, ministar vanjskih poslova Republike Moldavije i ministri vanjskih poslova Gruzije i Bosne i Hercegovine”.

Mislim da je Zapadni Balkan nedovršen posao za Evropu. A činjenica da su mnoge od ovih zemalja članice NATO-a, i nadam se, kao građanin tog regiona i našeg regiona, da ćemo im pomoći da uđu u EU, a da ćemo time i na istoku, na Balkanu i širom Atlantika imati novu homogenu sigurnosnu arhitekturu i demokratiju koja prevladava”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare