Zanimljive teme i gosti u Novom danu

Vijesti 29. aug 202220:27 0 komentara
N1

U sutrašnjem izdanju Novog dana gledajte:

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine delegati su usvojili prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama kojim bi bile suspendovane akcize na gorivo. Amandman koji uložila delegatkinja Dušanka Majkić postao je sastavni dio prijedloga zakona i ograničava suspenziju akciza na mjesec dana. Pošto je zakon usvojen u različitim tekstovima u oba doma, mora ići na usaglašavanje, a iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH ističu da treba više mjeseci za implementaciju ovakve mjere ublažavanja posljedica inflacije. Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Svetlana Cenić, ekonomistkinja govore u “Novom danu” o gorućoj temi za građane sve praznijih džepova.

U Tuzlanskom Kantonu nastava počinje 1. septembra, a udžbenici za sve osnovce su besplatni. O početku nove školske godine, ali i posljednjem konkursu za prijem nastavnika u osnovnim i srednjim školama koji je digao mnogo prašine razgovaramo sa Ahmedom Omerovićem, ministrom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Gošća “Novog dana” je pjesnikinja, književnica i kolumnistica Ferida Duraković s kojom ćemo razgovarati o njenoj prvoj zbirci kratkih proza “Ne lažem, Tita mi”.

Sarajevo će prvi put u historiji imati svog vaterpolo predstavnika na evropskim takmičenjima. Vaterpolo klub “Invictum” je prvi klub iz Sarajeva koji će se takmičiti u kvalifikacijama Len Lige prvaka, a sa Olimpijskog bazena Otoka u “Novi dan” se javlja trener Enej Radan.

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF 2022 traje do 1. septembra 2022. godine. Mia Bojičić, glasnogovornica NAFF-a u “Novom danu” govori o sve respektabilnijem festivalu u Neumu na kojem će biti prikazano ukupno 115 filmova iz 44 zemlje svijeta.

U “Novom danu” govorimo o i-dijaspori koja obuhvata omladinske projekte, edukacije i ekonomske aktivnosti. Među njima je i “Prva mala škola planinarstva Bebrave 2022” koja je okupila 29 mališana iz BiH i dijaspore. Naši gosti su predstavnici i-dijaspore u BiH: Nikola Burić i Dalida Karabatić, kao i CEO i-dijaspore Nikola Burić koji nam se javlja iz Berna u Švicarskoj.

Novi dan gledajte od 8:00 do 11:00 sati.

Sa vama je Sanela Dujković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!