“Zapad nije neprijatelj, već civilizacijsko opredjeljenje BiH”

Vijesti 08. sep 202219:04 0 komentara
N1

Liberalni forum u Bosni i Hercegovini ocijenio je nedavne izjave turskog predsjednika u BiH kao favorizirajućim po jednu političku opciju (SDA), te omalovažavajućim po njene protivnike.

U svom reagovanju navode kako je zabrinjavajuća retorika i o „dijeljenju muslimana“.

“Naime, za razliku od autokratskih i diktatorskih režima, smisao demokratije upravo jeste u „dijeljenju“, tj. u pravu pojedinaca i grupa da se politički organiziraju, izražavaju svoje stavove, pa i na koncu se i politički sukobljavaju u demokratskoj areni. To, kako nam historija pokazuje, ne vodi slabljenju, nego upravo suprotno – demokratskom jačanju i razvoju društva”, navodi se u osvrtu Liberalnog foruma.

“Ovim putem želimo skrenuti pažnju na činjenicu da se velika većina reformi i napretka koji je Bosna i Hercegovina ostvarila od potpisivanja Dejtona do danas može upravo zahvaliti podršci zapadnih država”, ističu.

“Milijarde donacija i investicija koje su uložene za obnovu i razvoj naše zemlje, uložene su uglavnom od strane zapadnih država. Od 10 najvećih investitora u BiH od 1995. do danas, njih osam pripada zapadnom političkom i civilizacijskom krugu. Među prvih 10 nema Turske”, stoji u objavi.

Kako poručuju, najvažniji trgovinski partner BiH i najveće izvozno tržište naše zemlje su države Evropske unije.

Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Kao organzacija, Forum je članica Atlas Mreže te Državne radne grupe za monitoring reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini te partner Europskim studentima za slobodu, fondaciji Friedrich Naumann, Fondaciji za ekonomsku edukaciju FEE i brojnim drugim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!