Žarko Primorac, Maša Marković i Lejla Hadžikadić Gušić u Novom danu

Vijesti 10. aug 202215:38 0 komentara
N1

U iščekivanju Sarajevo film festivala u fokusu "Novog dana" su sadržaji koje festival nudi u 2022. godini.

Maša Marković, menadžerica programa “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala govori o programu koji će predstaviti autore koji su se proslavili filmovima o stvarnim događajima, te nove autore koji preispituju položaj pojedinaca čije su živote obilježile trauma iz nedavne prošlosti.

Sutra u 20,30 u Coca Cola ljetnom kinu u sklopu specijalnog predfestivalskog programa Sarajevo Film Festivala bit će prikazana projekcija radne verzije filma o Emeriku Blumu. Interesantno je da se režiserka Jasmila Žbanić odlučila za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima pokazala šta je dosada nađeno od materijala kako bi građani mogli pomoći završetku filma. U “Novom danu” o nekadašnjem direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva govori jedan od njegovih najbližih saradnika, doktor nauka iz oblasti ekonomije, Žarko Primorac.

Nakon još jednog lišenja slobode policijskih službenika u akciji usmjerenoj na sprečavanje krijumčarenja i trgovine narkoticima, zloupotrebe službenog položaja i organiziranog kriminala postavlja se pitanje zašto su policajci osumnjičeni u gotovo svakoj aktivnosti policijskih organa. Da li policijski organi čiste svoje redove od kriminala i koliko građani imaju povjerenja u ovlaštena lica odgovorit će nam Safet Musić, ekspert za sigurnosna pitanja.

Trebinje je ovih dana puno turista, a najave manifestacija i koncerata se smjenjuju iz dana u dan, s tim da je najiščekivaniji koncert Zdravka Čolića koji će poslije više od 30 godina pjevati pred Trebinjcima na prostoru Stare kasarne koji može da primi više od dvadeset hiljada ljudi. O brojnim manifestacijama ali i bogatijoj turističkoj ponudi sa akcentom na avanturizmu u “Novom danu” govori Žarko Vico iz Turističke organizacije grada Trebinje.

Gošća Novog dana je dr. Lejla Hadžikadić Gušić onkološka hirurginja iz Levine Cancer Instituta Charlotte u SAD-u. U saradnji sa kolegama iz BiH zaslužna je što su donesene prve bh. smjernice o tretmanu karcinoma dojke, što će uveliko pomoći doktorima i zdravstvenim ustanovama u BiH da poboljašaju liječenje ove opake bolesti. Smjernice su objavljene i u prestižnom The Bosnian Journal Of Basic Medical Sciences.

U “Novom danu” govorimo i o “Open RCT BArcelona-1899-Sarajevo” međunarodnom juniorkom teniskom turniru koji se održava u ponedjeljak 15.8.2022. godine. Naš gost je Haris Kafedžić, predsjednik upravnog odbora teniskog kluba Tenis Pro 1996.

U četvrtak je sa vama Sanela Dujković

“Novi dan” se emitira od 8 do 11 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!