Zastava s ljiljanima i mjestima stradanja u BiH na ogradi suda u Hagu

Vijesti 08. jun 202113:36 > 13:39 0 komentara
BIRN BH

Na ogradi ispred Mehanizma za krivične sudove u Hagu okačena je zastava Republike BiH. Na "ljiljanci" napisani su nazivi mjesta u BiH u kojima su počinjeni strašni zločini, ali Mladić za njih nije proglašen krivim.

Zastave su okačile preživjele žrtve genocida u Srebrenici, bivši logoraši, majke iz raznih bh. mjesta koje su izgubile svoje sinove, muževe, očeve…

Kako javlja reporterka BIRN-a, većina njih kazali su kako se nadaju da će u drugim općina biti utvrđeno da se dogodio genocid. Neki su posebno isticali Prijedor i zločine koji su se tamo dogodili.

Podsjetimo, Tužilaštvo MMKS-a u Hagu je, referirajući se na prvostepenu presudu, predložilo Žalbenom vijeću da usvoje njihovu žalbu i Mladića proglase krivim po još jednoj tački optužnice za genocid u općinama – Foča, Kotor Varoš, Ključ, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica 1992. godine.

Žalbe na prvostepenu presudu iznesene su u augustu 2020. godine, nakon dva odgađanja – prvi put zbog Mladićeve operacije, a drugi zbog pandemije koronavirusa, jer je bio otežan dolazak nekih sudija u Den Haag, a što je dovelo i do prolongiranja izricanja konačne odluke u ovom predmetu u kojem je suđenje počelo 2012. godine.

Danas na N1 možete pratiti Specijalni program povodom izricanja ove historijske presude, a uz to donosimo svjedočenja, analize i reakcije sa brojnim gostima u programu N1. Konačnu presudu, utorak od 12 sati, samo na N1 pratite i UŽIVO putem OVOG LINKA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!