Zašto FBiH nije prihvatila vakcinu Sputnjik V?

Vijesti 01. mar 202118:56 > 19:22 6 komentara
N1

Zvuči nevjerovatno, ali i Federaciji Bosne i Hercegovine još prije 15 dana mogle su biti isporučene prve doze ruskog Sputnjika V. Činjenicu da je ponuda stigla u Ambasadu Bosne i Hercegovine u Rusiji otkrio je Inforadar, a za N1 potvrdio ambasador Željko Samardžija.

Dali su sve validne informacije o cijeni vakcine i načinu transporta. Čak su rekli da bi se jedna partija od 20-30 hiljada mogla isporučiti u roku od 10 do 15 dana. Poslije toga mene niko nije kontaktirao i ja naravno nisam imao nikakve aktivnosti“, rekao nam je Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji.

Samardžija je precizirao da je potrebne informacije preko Ministarstva spoljnih poslova tražilo Federalno ministarstvo zdravlja. Danas bez odgovora o tome zašto Federacija nije naručila Sputnjik.

Danima se čeka i na razjašnjenje sage oko nabavke vakcina preko COVAX mehanizma. Ko je kriv što vakcine nisu stigle, iako su uredno plaćene, trebalo bi se saznati nakon sastanka vlasti BiH sa predstavnicima COVAX-a, Pfizera i Svjetske zdravstvene organizacije.

Ispade na kraju krajeva da je sve zapelo oko nekih pisama, nekog potpisa kojeg je ministrica Gudeljević trebala staviti na pismo kojim se preuzima odgovornost od strane BiH za transport i čuvanje te vakcine. Meni malo to zvuči nevjerovatno“, komentarisao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Na pitanje da konačno odgovore da li je Ministarstvo civilnih poslova ispunilo sve uslove, te zašto nije potpisan ugovor o nadoknadi štete kojeg u pismu Predsjedništvu BIH pominje prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije danas nismo dobili odgovor ministrice Ankice Gudeljević.

Političari čekaju najavljene sastanke, a građani u redovima ispred Covid ambulanti, neki i u redovima za prijem u bolnice širom BIH. Kažu radije bi čekali u redovima za vakcinaciju, nego u redovima za terapiju.

“Od pola deset čekam, sada je deset do jedan i još čekam. Ima dvoje ispred mene”.

“Vakcina je spas, a oni nešto razvlače, kupe 100 komada”.

“Nemamo vakcina zato što nemamo države, prejaka je riječ, ali nemamo države”.

“Nema države, nema ko da pregovara da obezbijedi vakcinu, zato je i nema, i neće je biti”.

“Ja bih se vakcinisao, jedva čekam”.

Samo u Covid ambulantu u Istočnom Sarajevu dnevno se javi između 80 i 90 pacijenata koje imaju simptome koji mogu ukazivati na virus korona.

“Za sada radi Covid ambulanta u dvije smjene: od sedam do jedan i od jedan do sedam. Razmatramo mogućnost da ukoliko ovakvo stanje potraje, da uvedemo i treću smjenu”, rekao nam je Danko Vasiljević, doktor.

I dok građani čekaju u redovima, a zdravstveni radnici vrše reorganizaciji, političari obećavaju: vakcina samo što nije.

Mislim da će u prvoj polovini marta konačno krenuti isporuka vakcina“, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Niti jedno dosadašnje obećane o isporuci vakcina za BiH nije ispunjeno. Kontigenti Pfizera i AstraZenece nisu stigli. Ne zna se ni kada će doći vakcine naručene preko IPA Fonda.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare