Zašto je pao vakcinacioni sistem u Banjaluci

Vijesti 10. jun 202114:09 > 17:41 1 komentar

Velike gužve i čekanje danas na banjalučkom sajmu, gdje je i punkt za vakcinaciju. Pao je sistem, bilo je objašnjenje koje su nadležni dali građanima koji su čekali svoju drugu dozu kineske Sinofarm vakcine.

A kada sistem padne u Bosni i Hercegovini, kao i obično pribjegne se starim dobrim metodama-olovka i papir.

Kako je sve izgledalo te zašto je “pao” Web medic sistem koji održava firma Računari doo, u izvještaju donosi Snežana Mitrović.


Kolege koje rade, informatičari koji rade svoj dio posla, cijelu noć rade da se uspostavi sistem. Nemamo do kraja rezultata od njih.
Iznašli smo neki metod stariji, radimo sve ručno, pišemo, samo da bismo izašli u susret sugrađanima
“, kazala je dr. Vesna Lučić-Samardžija, specijalista epidemiologije JZU Dom zdravlja BL.

Firma Računari doo, radi baze podataka i aplikativni posao za Dom zdravlja. Saznajemo da je u toku takozvana migracija podataka sa njihovog programa Web medic na sistem ISIS koji je radila firma MMS code.

Da bi bilo jasnije, potrebno je eksportovati oko 700 miliona podataka, iz preko 50 domova zdravlja u RS. Od tog broja migracija 190 miliona dokumenata dešava se u banjalučkoj regiji. Uz sve te aktivnosti, internetska ADSL mreža usporava, što je dijelom dovelo do današnjeg zastoja na vakcinacionom punktu u Banjaluci.

Računari doo i MMS code u zdravstvenom sistemu zajedno korespondiraju. Ranije je bila poznata problematična situacija u kojoj su Računari tražili novčanu nadoknadu za export podataka o pacijentima.

FZO je tada bio stava da ustanova ima puno pravo tražiti eksport svojih podataka bez bilo kakve naknade, a pominjale su se i tužbe.

Uprkos poteškoćama sa IT sistemom zaposlenici Doma zdravlja Banjaluka uspjeli su vakcinisati sve pozvane građane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare