Zašto je Trebinje idealno mjesto za život nakon penzije?

Vijesti 30. dec. 202111:12
Podijeli:
Izvor: N1

Njemački magazin "Focus" proglasio je jučer Trebinje najboljim mjestom za život nakon odlaska u penziju. Razlog za to je, prema njihovim kriterijima, ovaj bh. grad zauzima mjesto među prvih 10 u tri kategorije - transportni sistem, niska stopa kriminala i indeks zagađenosti.

U svojoj rang listi je Focus uporedio 575 grada te kao kriterijume uzeo uzeo, između ostalog, sigurnosnu situaciju i kvalitet zdravstvene zaštite po mišljenju stranaca koji tamo žive.

“Trebinje zauzima mjesto među prvih deset pozicija u svijetu u tri kategorije. Ugodan transportni sistem je treći najbolji u svijetu, niska stopa kriminala i indeks zagađenosti, koji pokriva čistoću i kvalitet zraka, je na 10. mjestu. Klima je mediteranska, mjesečni troškovi su oko 70 posto manji nego u Berlinu,” stoji u članku.

Međutim, Trebinje ima lošu ocjenu samo u jednoj kategoriji – “zdravstveni sistem u malom gradu je ispod prosjeka u globalnom poređenju.”

Focus piše da se Trebinje nalazi na najjužnijem dijelu BiH i blizu mora sa stanovništvom od 30.000 ljudi.

“To je daleko najmanje mjesto koje se našlo na ovoj listi. Iznad svega, grad je historijski zanimljiv: katolička katedrala, srpski pravoslavni manastir i džamija ilustruju kako su se stanovnici Trebinja mijenjali tokom vremena. Od Frankfurta vam je potrebno oko dva sata avionom da pređete ovdašnjih 1.100 kilometara,” stoji u članku.

Grad u BiH najbolje mjesto na svijetu za život nakon odlaska u penziju

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar