BiH na putu kandidatskog statusa, građani bez previše optimizma

Vijesti 12. okt 202219:27 2 komentara

Bez previše optimizma među građanima BiH. Napredujemo puževim koracima, jedinstveni su u svojim ocjenama. O punopravnom statusu možemo sanjati Ovo nije ponuda za političku klasu, već za građane BiH, poruka je je evropskog komesara Olivera Varheljija i odgovor zašto preporuka za kandidacijski status, kada je tako malo učinjeno.

Konkretni uslovi koje se traže od BIH su već ranije navedeni u okviru mišljenja EK. Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine Zakon o sukoba interesa. Ostali uslovi prilično su široko postavljeni poput zahtjeva da se poduzmu odlučujući koraci za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Koliko je sve realno uz uspostavu vlasti koja u BiH može trajati mjesecima, Ivana Korajlić komentira, ako dobijemo kandidacijski status to će biti politička odluka.

Zanimljivo je kako u svemu navedenom nema izborne i ustavne reforme, iako je evropski komesar poručio da je to nužno da bi se osigurala stabilnost BiH.

Inače predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor pozdravio je današnju odluku Evropske komisije uz u napomenu da je riječ o inicijativi Slovenije

Mnogo je i domaćih reakcija. Pa je tako navedenu odluku pozdravio i Milorad Dodik. Vjerujem da je ovo kraj međunarodnog intervencionizma u BiH piše Dodik, uz konstataciju da je kandidacijski status povezan sa ukidanjem OHR-a. Željko Komšić s druge strane navodi kako je perspektiva članstva ugrožena odlukama Christiana Schmidta koje u potpunosti zanemaruju presude Evropskog suda za ljudska prava i Mišljenje Evropske komisije, te ugrožavaju EU put BiH.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković na Facebooku je napisala kako je ovo snažna poruka građanima ujedno i priznanje za sve napore koje su u BiH, unatoč opstrukcijama, poduzeli kako bi vanjsku politiku uskladili s onom EU, posebno u odnosu na rat u Ukrajini. Reagirao je Dragan Čović koji kaže kako kako je ovo istorijski dan za BiH te se zahvaljuje na ovoj prekretnici za BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare