Zašto pristajemo na korupciju u porodilištima?

Vijesti 12. sep 202210:13 2 komentara
Shutterstock

Loši uslovi u porodilištima, devijantne radnje prema porodiljama, ali i kultura nezamjeranja i pristanka na uslove kakvi jesu glavni su razlozi za praktično društveno legalizovanje korupcije u porodilištima. Ovo je za projekat "Borba protiv korupcije u porodilištima" koje sprovodi sarajevsko Udruženje "Baby steps" izjavio doc. dr Semir Forić sa odsjeka za sociologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Tokom godina rada i istraživanja pitanja korupcije u porodilištima širom Bosne i Hercegovine, čuli smo razna svjedočanstva porodilja koje su lično doživjele i proživjele teške trenutke na porođaju, koje je prije ili poslije samog čina poroda pratila korupcija. Kao ključno u rješenju problema, nameće se pitanje zašto društvo uporno pristaje na korupciju, umjesto da se snažnije angažuje na rješenju problema lošeg odnosa prema porodiljama i stvaranju preduslova za human i dostojanstven porod.

Najvažnijim za normalizaciju korupcije u porodilištima Forić smatra izostanak reakcije na devijantna ponašanja poput akušerskog nasilja ili sitne korupcije koja podrazumijeva davanje mita zarad koliko toliko sigurnog poroda i što je moguće manje bolnog dolaska novog života na svijet.

“Sitna korupcija možda jeste sitna zbog količine novca koji je u opticaju, ali implikacije te korupcije su prilično dalekosežne i snažne, one govore da naše društvo ima negativan odnos prema porodiljama i tek rođenoj djeci jer naše društvo zapravo pristaje na takve praske koje nisu normalne već su devijantne i mi bismo trebali da imamo svijest o tome”, istakao je Forić navodeći da je upravo pristanak na sitnu korupciju jedan od osnovnih problema koje treba riješiti.

Forić kaže i kako su posljedice prakse nezamjeranja takođe višestruke, pa podrazumijevaju dijeljenje negativnih iskustava porodilja u grupama u kojima su buduće porodilje, ali i one žene koje to u perspektivi mogu biti, a kojima traumatična iskustva njihovih bližnjih na porodu mogu odagnati želju za reproduktivnim procesom, što ugrožava i biološku reprodukciju društva.

“Pozicija žena u porodilištima je nezahvalna. Porodilje su među najranjivijim kategorijama društva. One zahtjevaju poseban tretman sa posebnim nivoom pažnje. Međutim, one se nalaze u poziciji u kojoj su kontrolisane, gdje se nalaze u posebnom disciplinarnom i kontrolnom režimu. Porodilišta efektivno kod nas se ponašaju po logici totalnih institucija, a totalne institucije uključuju zatvore, psihijatrijske ustanove i vojne kasarne. To su prostori u kojima se sprovode strogi režimi kontrole gdje se porodilje stavljaju u odnos kontrole”, ističe Forić govoreći o negativnim pojavama u domaćim porodilištima i njihovim posljedicama.

Udruženje “Baby steps” u okviru projekta “Borba protiv korupcije u porodilištima”kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sprovelo je opsežno istraživanje o korupciji u domaćim porodilištima.

“Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda. Istraživanje je pokazalo da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove porodice, ali takođe i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja”, naveli su iz Udruženja ističući kako su istraživanja pokazala da je glavni razlog za pristanak na korupciju u porodilištima nada da se tako obezbjeđuje adekvatna skrb i humaniji odnos tokom poroda.

“Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM. Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja u anketi potvrdila da je ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da „čašćenje“ zdravstvenih radnika porodice košta šokantnih 2.124.772 KM godišnje”, podaci su do kojih je došlo Udurženje “Baby steps”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare