Zašto se BiH pored svih potencijala ne vidi kao dobra turistička destinacija?

Vijesti 14. jul. 202119:062 komentara
Podijeli:

Oko Zenice se do sada baš izgubilo nepotrebno puno vremena a gubimo i utrci sa zemljama u regiji kad je riječ o indikatorima konkurentnosti turizma. A potencijala možda uz Hrvatsku najviše i imamo.

Bosna i Hercegovina kaska za zemljama Zapadnog Balkana po skoro svim indikatorima konkurentnosti turizma za 2019. godinu, pokazao je Indeks Svjetskog ekonomskog foruma. Izuzetak su samo prosječni prihodi, gdje je od naše zemlje lošije pozicionirana samo Sjeverna Makedonija. Veću konkurentnost bh. turizma koče vlasti koje nedovoljno podržavaju razvoj ovog sektora. I pandemija je ostavila značajne posljedice. A šta su u međuvremenu uradili nadležni?

Posljedice na turizam

Zašto se BiH ne vidi kao dobra turistička destinacija, i pored svih njenih potencijala? Jer vlast nedovoljno podržava ovaj sektor, pokazala je analiza obavljena u sklopu projekta EU4Busines. Loš kvalitet turističkih proizvoda, usluga i turističke infrastrukture. Manjak kvalificirane i stručne radne snage. Na ovim se stvarima mora raditi kako bi se povećala konkurentnost bh. turizma. A šta rade nadležni? Oba entitetska resorna ministarstva tek su u fazi izrade Strategije.

“Cilj nam da je kreiramo Strategiju koja će biti realna i sprovodljiva i koja će odgovarati tržištu i potrebama tržišta Republike Srspke, te da kroz dokument predložimo mjere za ukljanjanje uočenih nedostataka u razvoju turizma.
Prema informacijama kojima raspolažemo, Federalno Ministarstvo turizma i okoliša otpočelo je također aktivnosti na izradi Startegije“, rečeno je iz ministarstva iz RS.

Pandemija koronavirusa ostavila je značajne posljedice na sektor turizma. Bh. turističke destinacije bile su puste. Poput sarajevske Baščaršije. I zanatlijskih radnji. No, ublažavanjem mjera, bilježi se blagi oporavak turizma. Oporavljaju se i kazandžije.

“Dosta vidite turista, Čaršija je puna, što znači, čim je Čaršija puna, da ima i dovoljno posla. Ja mislim da i sa ovim što sada ostvarujemo, možemo biti jako zadovoljni”, rekao je Mirsad Brkanić, kazandžija iz Sarajeva.

Strani turisti

Oživljavaju polako i turističke agencije. Nekoliko mjeseci posla nije bilo nikako. Radna mjesta uspjeli su sačuvati samo zbog pomoći države. Sada su zadovoljni količinom posla.

“Sve je to bilo umanjeno do nekog mjeseca aprila. Međutim, sa prvim majem i sve ostalo je krenulo, i sad smo obradovani, svi su letovi puni”, kazao je Mesud Trgo iz agencije Fibula.

Prije pandemije koronavirusa turistička industrija u BiH jeste počela napredovati. Iz analize EU4Business projekta, od 2017. do 2019. povećao se i broj dolazaka i broj noćenja, posebno stranih turista. Pokazalo se i da je Evropa glavno tržište za bh. turizam. Potom Azija, a česti su i turisti iz regije. No, Covid 19 prekinuo je ovaj pozitivni trend. Budući uspjeh turizma u velikoj mjeri zavisi od sposobnosti nadležnih da uspostave efikasnu upravnu i institucionalnu strukturu, koja će osigurati uspješan razvoj ovog sektora. No, da li su sposobni, budući da se tek radi na Strategiji?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar