Zastrašujuće: U HNK se za 14 dana broj pacijenata na respiratoru upeterostručio

Vijesti 08. sep 202109:19 > 12:09 0 komentara
Tanjug / AP, Jorge Saenz

Porastom novozaraženih raste i broj hospitaliziranih pa je tako u posljednja dva tjedna u Hercegovačko-neretvanskoj županiji broj hospitaliziranih covid pozitivnih bolesnika s kliničkom slikom težeg oblika bolesti čak četiri puta veći u odnosu na ranije razdoblje, potvrđeno je Feni iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

Veliki skok broja zaraženih i hospitaliziranih izazvao je i povećanje broja pacijenata na respiratoru, a u protekla dva tjedna u toj zdravstvenoj ustanovi broj pacijenata s kritičnim oblikom bolesti koji zahtjeva liječenje u Respiratorskom centru je do pet puta veći.

Od ukupnog broja hospitaliziranih njih 10 posto je nepotpuno cijepljenih, a 90 posto su necijepljeni.

“Kako raste broj covid pozitivnih osoba, očekivan je i porast hospitaliziranih pacijenata. Dosad smo u Respiracijskom centru imali dvoje potpuno cijepljenih i dvoje nepotpuno cijepljenih pacijenata. U oba slučaja gdje su pacijenti bili potpuno cijepljeni radi se o bolesnicima s pridruženim teškim kroničnim bolestima”, navode iz SKB Mostar.

Dodaju kako se s obzirom na kliničku sliku većine pacijenata vjerojatno radi o virusu delta varijante, no ne može se isključiti niti prisutnost drugih sojeva.

Iz SKB-a također ističu da ima i covid pozitivne djece, no nema težih oblika bolesti i hospitalizacija.

Zbog malog postotka cijepljenih u našoj zemlji očekuju rast covid pozitivnih i hospitaliziranih.

“S obzirom na to da je mali postotak cijepljenog pučanstva u našoj zemlji, zdravstveni djelatnici će imati puno posla vezano za covid infekciju”, naglašavaju.

Upitani kako se zbog povećanja broja covid pozitivnih bolesnika odvijaju kontrolni pregledi i operacije u toj zdravstvenoj ustanovi iz SKB Mostar kažu kako trenutno nastavljaju s uobičajenim dosadašnjim radom uz dnevnu prilagodbu postojećoj situaciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!