Zastupnici Parlamenta FBiH prihvatili Nacrt zakona o “švicarcima”

Vijesti 19. jan 202113:25 0 komentara
YouTube Screenshoot

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je sa 42 glasa "za", jednim "protiv" i 24 "uzdržana" prihvatio Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u KM kao i zaključak kojim se ističe da prilikom izrade prijedloga zakona sve primjedbe, prijedloge i sugestije moraju biti uzete u obzir.

Predlagač zakona, zastupnik Hasan Muratović, kazao je da se ovim zakonom “rješavaju najteži slučajevi korisnika kredita koji do danas nisu mogli riješiti taj problem”.

“Mnogi vraćaju više od decenije samo kamate, a stanovi su im pod hipotekom. Ovo je prilika da preostalom broju najtežih slučajeva korisnika kredita u švicarskim francima konačno svane i parlament bi trebao riješiti konačno ovu kategoriju”, rekao je Muratović podsjetivši i na podatke udruženja koje se bavi ovim problemom da je određeni broj korisnika ovog kreedita izvršio samoubistvo.

Istakao je kako se ovaj problem odnosi na 6.000 građana, a da se potreba za donošenje ovog zakona vidi po broju tužbi i presuda u korist korisnika kredita.

Kemal Duraković, predsjednik udruženja “Švicarac” podsjetio je da je Paralment FBiH formirao komisiju 2015. godine za ispitivanje zakonitiosti postupka banke u ovim slučajevima te da je komisija održala dvije sjednie početkom 2016. godina, a potom i uputila zakon koji je usvojen u svim zemljama regije i Evrope osim u BiH.

“Malo nas je ostalo, a ljudi ostaju bez svojih nekretnina i meni su je pokušali uzeti. Advokati su me koštali 16.000 KM, ali to ne mogu mnogi da plate. Vi ako danas ne usvojite zakon taj zakon će mene koštati dodantih 100.000 KM kako bih pomogao ostalima. Nije to nikakva cijena koliko ćete pomoći građanima BiH ako usvojite ovaj zakon”, rekao je Duraković.

Zastupnicima se obratila i predsjendica uprave Addiko Banke Sanela Pašić koja je kazala kako ovaj zakon “ne treba usvojiti”.

“Ja sam 2016. godine, kada sam se pridružila banci, razgovarala s korisnicima kredita i s pravom su bili revoltirani čak i oni koji su mogli vratiti kredit. Sada su ostala 162 korisnika kredita u francima, ostali su konvertovali ili vraćaju u ratama kredita koje im odogovaraju. Zašto ne treba usvojiti zakon? Tvrdim da nije istina da 6.000 građana se pati i treba im pomoć. Tih građana ima ukupno 162, ostali su taj problem ostavili iza sebe. Činjenica je da je bilo puno utžibp rije pet godina, ali je Vrhovni sud rekao da je kredit u švicarskim fanrkama zakonit, a onda su i Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu donijeli odluku u korist banke. Tvrdim da ne postoji nijedna pravosnažna odluka suda u korist korisnika kredita. Ako podignete ruku za ovaj zakon, vjerovatno ćete zaviti u crno više od 6.000 ljudi”, kazala je Pašić.

Iako je Nacrt zakona kojim se treba riješiti ovaj problem usvojen, dug je put do usvajanja pravog zakona. Duraković je poručio kako se nada da se neće ponoviti priča opd prije pet godina, te da će korisnici kredita u švicarskim frankama konačno dočekati pravdu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!