Zastupnik EP: EU treba razmisliti o uvođenju sankcija Dodiku, ja sam za

Vijesti 08. jan 202220:43 > 20:43 0 komentara
Face TV/Screenshot

Michael Gahler, zastupnik EPP-a u Evropskom parlamentu za Face TV, kazao je kako smatra da i "EU treba razmisliti o uvođenju sankcija". "Ja sam za te sankcije", poručio je.

“Svi oni koji kvare plan puta države prema EU trebaju biti obustavljeni, a svi oni koji rade na tom putu trebaju dobiti podršku. Jasno je da moramo razgovarati o nekim pitanjima u EU. Nisam nimalo sretan kada Orban odlazi u Banjaluku, on ne predstavlja politiku EU. Nema argumenta da se izdvaja 100 miliona za pomoć RS. Mađarska je zemlja unutar EU i imamo i mi izbore i sredstva u EU da djelujemo, a mi u EU trebamo tražiti način da idemo naprijed, ne samo sankcije koje se trebaju izglasati jednoglasno. Vrlo precizno imamo brojna pretpristupna sredstva gdje završavaju određena sredstva na teritoriji RS, to treba tražiti od komesara Varhelja. Mi moramo poduzeti i finansijske sankcije. Ako se određena sredstva ne koriste za svoju namjenu, ukoliko se neka sredstva daju RS , a ona nisu iskorištena na pravi način, to treba zaustaviti”, rekao je Gahler.

Kongresnica SAD: Sankcioniranjem Putinovog opunomoćenika šalje se važna poruka

Rusija nema novca, Kina neće investirati u Banjaluku

Na pitanje da li će Kina podržati RS, kao sto je Dodik najavio, Gahler je kazao kako smatra da su “Kinezi dovoljno pameti da ocijene ko ima dug jezik”. Dodao je da Rusija nema novca jer je u velikim problemima.

“Prilično sam siguran da oni neće biti neko ko će vršiti velike investicije u Banjaluci”, kazao je.

Istakao je i to i kako ne postoji mogućnost da se dio BiH odvoji ta da “postoje mogućnost da se postroje dodatne trupe EUFOR-a i da se angažuje NATO”.

“Na kraju Visoki predstavnik može iskoristiti Bonske ovlasti, to će se morati iskoristiti ukoliko se poduzmu konkretne akcije na secesiji”, upozorio je Gahler u razgovoru za Face TV.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!