Zastupnik EP Koster za N1: Čoviću ne vjerujem, Milanovićeve izjave gluposti

Vijesti 10. maj 202213:34 > 14:37 4 komentara
N1

U posjeti Bosni i Hercegovini su evropski parlamentarci Thijs Reuten, Andreas Schieder i Dietmar Koster. Jedan od njih, Dietma Koster u interviewu za N1 kaže da je za Evropski parlament jako značajno da se fokusira na političku krizu u BiH, ali da je pozitivno to što je Centralna izborna komisija raspisala izbore u oktobru, što je Koster svesrdno pozdravio.

Nada se slobodnim i poštenim izborima ali i promjenama u državi nakon izbora. Uprkos preprekama, finansijskim prije svega, naći će se put da se izbori finansiraju, uvjeren je zastupnik Koster.

Najodgovornijim za krizu u BiH, Koester smatra Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića.

“Mi se zalažemo za princip, jedan čovjek, jedan glas, to je demokratski princip, bez obzira na etničku pozadinu I mi te principe ovdje moramo implementirati”, ističe Koester.

Na pitanje šta nakon izbora, Dragan Čović je najavio mogućnost teritorijalne reorganizacije BiH, da li to može značiti I novi krug sankcija?

“Kada je riječ o sanckijama, vidjeli smo da djeluju, bar kada je riječ o Dodiku. Malo se povukao u svojim nastojanjima da entitetu Republika Srpska osigura više moći. Postigli smo napredak na tom polju, smatram. Sankcije su instrument koji može djelovati I koji stvari može promijeniti u boljem smjeru, to želim naglasiti. Kao što sam rekao ranije, najbitnije je da prevaziđemo etnički pristup, a gospodin Čović igra na ovu kartu, tu etno-nacionalistička karta, i to je potpuno neprihvatljivo. Vode se rasprave o nekom trećem entitetu, ali integritet i suverenitet BiH moraju se očuvati i to je ključno za EU. Gospodin Čović uvijek naglašava kako je za EU i te vrijednosti a u parlamentima blokira zakone kako bi ostvario svoje ciljeve – ja mu ne vjerujem uopšte”, istakao je zastupnik Koster za N1.

Upitan da prokomentariše izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o BiH i blokiranju finskog NATO puta, Koster se nasmijao i rekao “to su potpune gluposti, Hrvatska je članica EU i treba da se ponaša u skladu s tim vrijednostima”.

Interview u cjelosti gledajte večeras od 20 sati samo na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare