Zastupnik EPP-a o potezima NSRS: Podsjećam da sredstva EU nisu bezuslovna

Vijesti 11. feb 202210:39 > 10:47 7 komentara
N1

Delegacija Kluba zastupnika EPP-a koju predvodi voditelj zastupničkog kluba Manfred Weber u posjeti je Bosni i Hercegovini. Sastali su se predstavnicima vlasti u našoj zemlji.

“Mi predstavljamo grupu EPP u EP, najveću političku porodicu u Evropi, i mi smo došli u Sarajevo sa idejom da saslušamo i damo doprinos u toku pregovora, posebno o izbornom zakonu, ali i šire vezano za perspektivu BiH u Evropskoj uniji”, rekao je Weber.

Dodao je kako je za njih “Bosna i Hercegovina buduća zemlja članica Evropske Unije.”

“Jučer smo vidjeli da su svi politički akteri pokazali volju da žele kompromis po pitanju izbornog zakona,” rekao je on, navodeći da je rješavanje ovog pitanja težak zadatak ali da je ono nužno da bi se za BiH otvorila vrata da postane kandidate za EU.

“Dakle, preduvjet za funkcioniranje države je da imamo izborni zakon koji onda funkcionira. Molimo sve da investiraju u kompromis,” rekao je on.

Također je komentarisao poteze entiteta Republike Srpske kao “neprihvatljive.”

“Ovo spominjem jer na evropskom nivou možete zamisliti da ljudi razmišljaju i zašto ulažemo toliko novca u region. I zato želim da kažem, posebno kada je u pitanju Republika Srpska, dešavanja u njoj, da sredstva koja EU daje regionu nisu bezuslovna. Potreban nam je napredak. Propast izborne reforme nije opcija uopšte. Osjetimo tenzije u zemlji, ali i šire. Tenzije unutar međunarodne zajednice. I hoću sve da podsjetim da je ovo historijski trenutak ne samo za BiH nego i za EU, pa između ostalog i zbog onoga što se dešava u Ukrajini. U ovakvoj situaciji potrebno nam je liderstvo, kompromis i naravno svjesnost o ovom historijskom trenutku. I moja ključna poruka je niko ne bi smio ustati od stola bez kompromisa”, poručio je Weber.

Ako ne vidimo volju za zajedničko rješenje za budućnost, onda će to imati posljedice. Ne želim još da govorim o sankcijama, ali želim da kažem da za nas postoje uslovi. Govorimo o velikom iznosu novca, o novcu naših poreskih obveznika” rekao je on, te dodao da to zvaničnici moraju da opravdaju kod kuće.

Danas se obratila i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a Željana Zovko rekla je danas da upravo dolazak zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu u BiH pokazuje koliko Pučani razumiju kako žurno se želi riješiti Izborni zakon.

Zovko: Došli smo da damo potporu kako bi BiH dobila kandidatski status

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare