Zastupnik u Bundestagu za N1: Morat će popustiti i Čović i Dodik i Izetbegović

Vijesti 14. apr 202120:45 > 20:56
josip jutratović
N1

Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu, za N1 je kazao da o Izbornom zakonu BiH ne može odlučivati samo HDZ, SNSD i SDA, niti nacionalne vođe i nacionalne stranke. Također, poručio je da nema potrebe za Dejtonom 2, a da ulaska u EU neće biti bez stvaranja društva na demokratskim principima.

“O Izbornom zakonu ne može odlučivati HDZ, SNSD, niti jedan nacionalni vođa, nacionalne stranke, nego sve stranke i širi krugovi. To radite cijelo vrijeme, tri nacionalne stranke, nacionalne vođe kako će osogurati sebi egzistenciju. Morat će popustiti i Čović i Dodik i Izetbegović”, kazao je gostujući u Pressingu na N1.

Prema njegovom mišljenju – nema potrebe za Dejtonom 2.

“Neka mi neko objasni na kojem mjestu ovaj sporazum onemogućava ljudima biti čovjek, držati se moralnih i etičkih osnova. Nema potrebe za promjenom Dejtona, Dejtona 2 da se počinje ispočetka. Mora se vidjeti kako se taj Ustav može razviti da bude demokratičniji, da BiH nema prepreke za ulazak u EU”, pojasnio je.

Ulaska neće biti bez stvaranja društva na demokratskim principima, dodao je gost Pressinga, pojasnivši da on može biti brz ili spor.

“Za sada je BiH u sutaciji gdje svi kažu da žele u EU. Ja ne znam nikoga da ne želi u EU, svi žele sa figom u džepu. Svi bi u EU – a da se ništa ne mijenja, da oni ostaju na vlasti”, rekao je uz opasku:

“O tome odlučuje i narod.”

Istakao je kako u bh. društvu postoje demokratske snage, zdravi ljudi i zdrav razum.

Donosimo snimak kompletne emisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad