“Zataškati ubistvo nije teško, razotkriti je mnogo teže”

Vijesti 23. apr 202119:18 0 komentara

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog sudu za određivanje pritvora osumnjičenom Josipa Barića u okviru istrage o stradanju Dženana Memića. Treće hapšenje, od kada je Tužilaštvo BIH preuzelo slučaj Memić ulilo je nadu i ocu Davida Dragičevića - Davoru Dragičeviću.

Šta se događa sa slučajem Memić? Zanima to građane, slučajne prolaznike, a posebno porodicu koja skoro šest godina čeka na odgovor. Ko je odgovoran za Dženanovu smrt? Nadaju se da će jučerešnje hapšenje policajca Josipa Barića ići u tom smjeru.

Vođenje istrage

“Ovo je strašno, što se ponovo radi o policajcu, službenom licu. Od početka mi govorimo da je policija umješana, da je zataškala ubistvo, i tužioci, i to ispada. Taj isti policajac je bio procesuiran u Kantonalnom Tužilaštvu, međutim oni su rekli da nema krivične odgovornosti”, rekao je Muriz Memić, otac Dženana Memića.

Ovo je treće hapšenje u slučaju Memić od kada je Tužilaštvo BiH preuzelo slučaj. Ranije su uhapšeni otac Alise Mutap, Zijad Mutap, i policijski službenik Hasan Dupovac. Protiv Dupovca se kao i Barića vođen je postupak zbog propusta u vođenju istrage.

“Različita interpretacija izjave Alise Mutap od strane Barić, neizuzimanje džempera Alise Mutap, neizuzimanje patika Alise Mutap. Potrebno je utvrditi zašto je izuzeta sva garderoba Dženana Memića, a nije izuzeta Alise Mutap”, rekao je advokat Ifet Feraget.

I Memić i Feraget vjeruju da će istraga dovesti do, kako kažu, nalagodavaca.

“Organizirani kriminal podrazumjeva tri ili više lica, određenu organizacijsku strukturu i pod obavezno materijalnu dobit, Javnost treba da zna da ovo niko nije radio onako”, istaknuo je advokat Feraget.

David i Dženan – blizanci

Slična situacija je poručuju i sa slučajem Dragičević, kojeg je od banjalučkog, takođe preuzelo Tužilaštvo BiH. Do sada nije bilo hapšenja, ali se otac nastradalog Davida nada pomacima.

“David i Dženan su nažalost braća blizanci što se tiče slučaja ubistva, očekujem ubrzo hapšenja i u Banjaluci, s tim što je slučaj otmice ubistva mog sina David, možda malo kompleksini, jer dobro znate koga sam ja optužio, a to je sam vrh entiteta”, rekao je Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića.

Odbrana poručuje, zataškati ubistvo nije teško, razotkriti to je mnogo teže, vjeruju da će ipak u tome uspjeti. Nadaju se da će Tužilaštvo BiH nastaviti istim tempom, i oba slučaja privesti kraju. Vjeruju da, kada bi se to dogodilo, u BiH ništa ne bi bilo isto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!