Zatražena hitna reakcija nadležnih zbog obilježavanja 9. januara

Vijesti 06. jan 202309:44 1 komentar
N1

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida reagovali su povodom najave vlasti Republike Srpske da će se 9. januar kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim obilježiti ove godine u Istočnom Sarajevu kao dan ovog entiteta.

“Smatramo da je očito cilj obilježavanje 9. janura nadomak grada koji je bio pod opsadom upravo od onih koji na ovaj način žele pokazati da su još tu i da se njihov odnos prema Sarajevu i onima koje su držali pod opsadom nimalo nije promjenio i da su spremni to isto ponoviti”, naveli su iz Udruženja.

Uputili su i zahtjev nadležnima.

“Zahtijevamo od vlasti, a prije svega od Tužilaštva BiH da hitno pokrene postupak protiv najodgovornijih za ovakav sraman čin. Također, vrijeme je da međunarodne organizacije koje su garanti poštivanja Ustava, a samim tim i Dejtonskog sporazuma, u skladu sa svojim ovlaštenjima, smijene najodgovornije za obilježavanje neustavnog dana RS”, poručili su iz Udruženja.

Podsjetimo, svečani defile povodom neustavnog dana RS ove godine će umjesto u Banjaluci kako je bilo do sada biti održan u Istočnom Sarajevu. Upravo zbog te ceremonije udruženje “Zelene beretke” bilo je uputilo zvaničan zahtjev za zaustavljanje saobraćaja zbog protesta koji su bili planirani za 9. januar u trajanju od 8:00 do 19:00 sati na međuentitetskoj granici oko Sarajeva.

Otkazan protest boračkih udruženja u Sarajevu zbog 9. januara

Danas je rečeno da protesti neće biti održani nakon sastanka federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare sa predstavnicima boračkih udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine, a vlasti iz RS su poručili da će navodno nastojati da svake godine drugi grad bude domaćin obilježavanja 9. januara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare