Zatražena ostavka Leposavića, čeka se reakcija Krivokapića i Abazovića

Regija 28. mar 202119:04 6 komentara

Crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić izazvao je mnoštvo reakcija nakon izjave u kojoj relativizuje genocid u Srebrenici, i to na sjednici Skupštine. Kazao je kako je "spreman priznati genocid" ako se "nedvosmisleno" utvrdi da se desio. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, bivši premijer Duško Marković, brojni poslanici, članovi bošnjačke zajednice u Crnoj Gori, najoštrije su osudili ovakav stav ministra pravde i pozvali ga da podnese ostavku.

Leposavić je doveo u pitanje legitimitet Haškog tribunala, presuda i samog genocida. Odmah je reagovao predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović. Na Twitteru piše: “Sve dok žive ideologije koje negiraju počinjene zločine, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja”, a potom je podsjetio na svoju izjavu povodom 25. godišnjice genocida.

“Genocid u Srebrenici koji je zajednička sramota svih koji ga nisu spriječili, i nas i međunarodne zajednice, svjedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavog rata, vječita opomena i podsjećanje za sve naše narode, bez istine o prošlosti nema ni mirne ni sigurne budućnosti”, kazao je Đukanović (11.07.2020.).

Činjenica da smo, decenijama nakon Srebrenice i pokolja 8.000 ljudi, došli u situaciju da se sa svojom vladom “objašnjavamo” šta se tamo desilo dovoljno govori o antievropskom karakteru nove “oslobodilačke” vlade, poruka je Socijaldemokrata Crne Gore.

“Znali smo da dobar dio članova vlade osuđene ratne zločince doživljava kao heroje, ali nijesmo vjerovali da će otvoreno u Skupštini propagirati tu svoju nazadnu ideologiju”, poručuje Nikola Zirojević, Socijaldemokrate CG.

Brojne reakcije i na društvenim mrežama. Na Twitter nalogu Crnogorci – traži se hitna ostavka ministra Leposavića. Poslanica Draginja Vuksanović mu poručuje kako ne priznati genocid u Srebrenici je saučesništvo u istom. Reagovao je i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, napisavši:

“Ako mi u Crnoj Gori ne znamo da se u Srebrenici desio genocid, na osnovu Međunarodnog suda UN-a za zločine u Haagu, i ako je to stav vlade ove zemlje, onda se bojim da naš put nije Evropska unija”.

“Osuđujemo ovakvu izjavu ministra Leposavića, pozivamo vladu na čijem je čelu Zdravko Krivokapić i potpredsjednik vlade, Dritan Abazović da se jasno ograde od ovakve izjave koja stvara nove podjele u društvu i sigurno da ovakve i slične izjave ne idu u pravcu pomirenja društva”, dodaje Adel Omeragić, portparol Bošnjačke strane CG.

Ministra Vladimira Leposavića na ostavku je pozvao i bivši crnogorski premijer, Duško Marković.

“Ako ima volje da se očuva suživot u CG – onda će se naći i način i glas da g. Leposavić, nakon izjave o Srebrenici, ne bude ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava. Ako se to ne dogodi – onda je stavljena tačka, a Boga mi i uzvičnik, na naša nadanja da će opstati pravda i istina, a kroz te vrijednosti i mukotrpno izgrađivan građanski karakter i multietnički sklad Crne Gore”, smatra Marković.

Dok se čeka reakcija, ako je uopšte bude, prvog čovjeka Vlade, Zdravka Krivokapića, i njegova zamjenika Dritana Abazovića – direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić za pojedine medije je izjavio kako nije riječ isključivo o negiranju genocida, nego o pozivu na novo nasilje. A strašno je što taj poziv dolazi od države.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare