Zatvor u kojem osuđenici dnevno koštaju do 30 hiljada maraka

Vijesti 22. feb 202218:54 > 22:00 0 komentara

Ratni zločinci i osobe osuđene za organizovani i privredni kriminal, te krijumčarenje ljudima - riječ je o najtežim osuđenicima koji građane BiH u samo jednom zatvoru dnevno koštaju i do 30 hiljada maraka. U državnom zatvoru trenutno boravi oko 290 zatvorenika, no kapaciteti još nisu popunjeni.

Betonski zidovi, bodljikava žica, na ključnim mjestima policijski službenici. Ovako spolja izgleda najčuvaniji zatvor u BiH. U njemu borave osuđenici za najteža krivična djela, lica sa potjernica i naslovnih strana poput Zijada Turkovića i Darka Eleza, osuđeni za organizovani kriminal, ratne zločine, privredni kriminal, ali i krijumčari ljudi.

“Njih oko 40 je u pritvoru, i oko 250 presuđenih lica. To je neka popunjenost od 80-85%”, kazao je Siniša Perković, upravnik Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija BiH.

Unutar Zavoda nije moguće koristiti mobilni telefon, obzirom da se radi o objektu koji se prostire na nekoliko hiljada kvadrata uposlenici imaju posebne uređaje koje koriste za komunkaciju. Pri svakom ulasku, i izlasku iz objekta, uvjerili smo se, svaki uposlenik se pretresa.

Imali smo priliku proći kroz koridor, glavni hodnik ovog Zavoda, i uvjeriti se da se svaki korak i svaki pokret snimaju, ipak nije nam bilo dozvoljeno da unesemo kameru, tako da su svi materijali koji se vide iz unutrašnjosti zatvora su ustupljeni od strane uprave.

Samnica u državnom zatovoru namjenjena onim koji prave incidente. Ipak kažu, do sada većih problema nije bilo. Broj zaposlenih na obezbjeđenju ovog objekta ne otkrivaju.

ZZIKSBiH

“Ovlašteni zatvorski službenici djeluju kao jedna ekipa, i oni drže leđa jedni drugima. Što se tiće prekršaja, oni podliježu disciplinskoj odgornosti”, kazao je Emin Zele, glasnogovornik ZZIKS BiH.

Posebna je odgovornost na odjelu za tretmane. Oni između ostalog odlučuju i ko je spreman za radni angažman, a ko ne.

“Aposlutno nemam straha, kažem, kako hirurg ode u salu da operira, tako i ja ovdje dođem da radim”, kazala je Delajda Kurić Hodžić, v.d. načelnika tretmana.

Velika je zainteresovanost za rad kaže naša sagovornica. Najviše je angažovanih u kuhinji, pekari i vešeraju.

“Imamo angažman na održavanju unutrašnjosti kruga zatvora, imamo frizere, zatvorenike koji pružaju njegu drugim zatvorenim licima koji su invalidni. Odnedavno nam je počela krojačka sekcija”, dodaje Kurić Hodžić.

“Kuhinja sa pekarom ima 64 zaposlena od čega je sedam civila, a pedeset sedam zatvorenika koji su angažovani. Mnogi od njih su bili zatvoreni u prethodnim zatvorima na radu u kuhinji ili pekari, a neki su i po profesiji kuhari. Možda će se naši civilni kuhari naljutiti, ali mogu slobodno reći da imamo i zatvorenika koji su odlični kao kuhari i pekari”, kazao je Zaim Babić, stručni savjetnik za sigurnost poslovanja sa hranom.

Uvjerili smo se kako izgleda jedan meni, pasulj sa kobasicama, varivo sa povrćem, veća zemička, te napolitanke. Sagovornik N1 objašnjava da je hrana raznolika, meni se formira sedmično, a u toku nedelje više puta dobijaju voće i dezert.

“Pekarski krompir je nešto što najviše vole, uvijek je uz neko meso. Taj krompir dolazi srijedom”, dodao je.

Među zatvorenim ima i desetak vegetarijanaca, a poštuju se i njihova vjerska uvjerenja. U Zavodu postoje i prostorije za prakrikovanje relegije. Soba u kojoj primaju partnere. Sportski tereni, teretana, ali i bogata kantina samo su dio sadržaja ovog zatvora.

Godišnji budžet je oko 11 miliona KM, što u praksi znači da se dnevno u ovoj zgradi potroši oko 30 hiljada KM. Popunjenost radnih mjesta je oko 90%, a najteže je doći do medicinskog kadra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!