Zatvorene džamije u Sarajevu, bez prisustva većeg broja vjernika

Vijesti 12. apr 202121:53 > 22:06 0 komentara
N1

Večerašnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek ramazan, mjesec posta muslimana. U skladu s tim, održana je i prva ramazanska teravija, večernja molitva. Međutim, i dalje su tokom noći zatvorene džamije u Kantonu Sarajevo zbog mjera koje su na snazi.

Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputio je u ponedjeljak inicijativu da se početak policijskog sata pomjeri sa 21 na 23 sata.

Zastupnici SDA uputili su inicijativu Vladi FBiH i Kriznim štabu Federalnog ministarstva zdravstva da razmotre mogućnost pomjeranja policijskog sata od 23 sata. Odnosno da ograniče kretanje stanovništva na cijelom prostoru FBiH u vremenu od 23 sata do 5 ujutro.

Razlog za pokretanje inicijative, naveli su iz SDA, bile su vjerske potrebe muslimana. Tokom mubarek mjeseca ramazana.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Podsjećamo, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio je Instrukciju o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana

Naložio je otvaranje svih raspoloživih prostora (džamija i mesdžida) u kojima se mogu obavljati džuma i dnevni namazi.

“Džuma-namaz će se organizirati na način da se klanjaju 4 rekata sunneta, hutba i dva rekata farza i završiti namaskom dovom. Hutbu držati u skladu sa ranijim instrukcijama donesenim od strane nadležnih organa. Imami će namaze u vrijeme jacije organizirati na način da se nakon salavata i ezana formira džemat za izvršenje jacijskog farza (4 rekata), dva rekata sun-sunneta, teravije (4 + 4 rekata) i vitr-namaza (3 rekata)”, pojašnjava se u Instrukciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!