Zatvorenost sudova u BiH: Bez objave budžeta, presuda, odgovora na upite…

Vijesti 06. dec 202222:05 0 komentara

Nijedan sud u Bosni i Hercegovini ne objavljuje redovno budžet institucije na web stranici. To je samo jedan primjer zatvorenosti pravosuđa prema javnosti i neobjavljivanja važnih informacija. Dok konstantno slušamo o jačanju vladavine prava i povećanju transparentnosti sudova, oni koji rade u pravosudnim institucijama smatraju da su u svemu nekorektni drugi: prije svega mediji.

Ukoliko novinari pošalju upit pravosudnim institucijama u 50% slučajeva u roku od dvije sedmice neće dobiti kompletne informacije. U 16% slučajeva dočekat će ih ćutanje administracije. Situacija je i gora ukoliko se građani obrate sa upitom: u 30% slučajeva neće dobiti nikakav odgovor.

Većina sudova nema videozapise sa suđenja, ne dostavlja ih medijima, a oni i koji dostavljaju uglavnom odaberu beznačajan dio. Tako naprimjer javnost nije mogla vidjeti i čuti oštre kritike sudije Perića na račun tužioca na jednom od suđenja, nego je to mogla samo pročitati – jer video koji je dostavljen iz Tužilaštva nije obuhvatao taj dio. Ono što je također primjetno jeste nedostupnost presuda na web stranicama. Samo 15 sudova objavljuje kompletne presude.

Selektivan pristup odgovaranju na upite primjetan je u praksi, a to ne pokazuje dobru volju da cjelokupna javnost bude upoznata sa relevantnim informacijama. Od pravosuđa često nema pravovremene i kompletne informacije, kao i važnih detalja o procesima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!