Zavet: Dokažite da je neko od ruskih dobrovoljaca učestvovao u ratnom zločinu

Vijesti 12. apr 202119:23 > 22:47 4 komentara

Uprkos protivljenju i predmetu koji je formiran u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u Višegradu je obilježen Dan ruskih dobrovoljaca. Ovaj dan ustanovljen je odlukom Vlade RS i obilježava svake godine u znak sjećanja na 700 ruskih dobrovoljaca koji su se borili na strani Vojske RS. Bošnjačka udruženja poručuju kako je ovo uvreda za sve žrtve.

Ovogodišnje kontroverze, ali i zahtjev bošnjačkih udruženja da se zabrani obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca, nije spriječilo brojne delegacije da polože vijence na centralno spomen obilježje u Višegradu.

700 ruskih dobrovoljaca učestvovalo u ratu

Služen je parastos za 38 poginulih ruskih boraca. U proteklom ratu, njih ukupno 700 borilo se na strani Vojske Republike Srpske. Iz Vlade Republike Srpske i Udruženja Zavet jednoglasni – nije im jasno zašto nekom smeta odavanje počasti ruskim dobrovoljcima. Poručuju da nemaju namjeru odustati od ove tradicije. Pozivaju državno pravosuđe da konačno procesuira zločine nad Srbima.

“Nikada nisam čuo da je bilo ko od ovih vojnika počinio bilo kakav zločin. Vojnički su se borili, časno poginuli. Oni koji su preživjeli, vratili su se svojim kućama”, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

“Nađite i dokažite da je neko od ovih imena učestvovao u ratnom zločinu. Skinićemo to ime. Savo Todorović samo glavu ima, a Živko samo nogu. Sahranjeni su ovdje. Zar ne bi to bio možda predmet za Tužilaštvo”, pita Savo Cvjetinović, “Zavet”.

No, državno tužiteljstvo formiralo je predmet zbog obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca, na zahtjev Uduženja Žena-žrtva rata. Tvrde kako je ovaj događaj uvreda za Bošnjake, jer su u Višegradu počinjeni stravični zločini, u kojima su, ističu, sudjelovali i ruski borci.

“Niko se do danas u BiH nije upitao da li se radi o dobrovoljcima ili borcima na stranom ratištu, ili teroristima?! Umjesto da im se utvrdi identitet da budu procesuirani. Oni i dalje slobodno dolaze na mjesto zločina, da bi slavili svoje zločine”, tvrdi Bakira Hasečić, Uduženja Žena-žrtva rata.

“Ja sam protiv svakog sudjelovanja stranaca u ratu u BiH. Zaista, vidimo jedan strašan deficit u toj kritičkoj samorefleksiji i u kritičnom suočavanu sa prošlošću. Tako i sa sopstvenim zločinima”, smatra Tanja Topić, analitičarka.

Višegrad u fokusu javnosti

Višegrad je svake godine u fokusu javnosti i zbog postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta. Upravo zbog toga je Tužiteljstvo BiH podglo optužnicu protiv trojice pripadnika ovog pokreta. Oni su se 22. februara pred Sudom BiH izjasnili da nisu krivi. Terete se za širenje vjerske i nacionalne netrpeljivosti. Suđenje u ovom predmetu trebalo bi početi kroz desetak dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare