Zavirite u kolekciju najboljih sportskih fotografija iz Bosne i Hercegovine

Kultura 13. feb 202121:00 0 komentara

Fotoreporter iz Sarajeva Ivan Šebalj dobitnik je nagrade za najbolju sportsku fotografiju Bosne i Hercegovine “Tomislav Trojak“ koja se tradicionalno dodjeljuje u Tuzli, a organizuje Centar kreativnih aktivnosti. Drugo i treće mjesto osvojili su zeničani Jasmin Hadžić i Draženko Jurišić.

U doba pandemije sportski događaji su se organizovali na drugačiji način i bez publike. Ipak, nagrađeni fotografi dočarali su tu atmosferu kroz svoje objektive.

“Nastala je na stadionu Grbavica. To je bio meč između Željezničara i Slobode. Možda tu ima neke male simbolike. Ja sam iz Sarajeva, Tomo je iz Tuzle”, rekao je Šebalj.

“Moja fotografija je nastala u vrijeme kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo između BiH i Holandije. Na fotografiji, u centru je Miralem Pjanić nakon udarac glavom. Korner je bio u pitanju. Nažalost, bez pogotka. Utakmica je završena 0:0”, rekao je Draženko Jurišić.

Najbolji radovi mogu biti primjer evropskoj sportskoj fotografiji, smatra žiri.

“Kod pobjedničke fotografije je presudio kadar, kompozicija u kadru. Svi koji vide fotografiju, prepoznat će pravu dijagonalu koja spaja dva ljduska tijela. Znači, možete gledati ko figuru , ne samo kao sportku fotografiju. Teško je uhvatiti takav momenat jer je riječ stvarno o momentu, a to je u sportskoj fotografiji često ključno”, izjavio je Robert Andrejaš, član žirija Izbora najbolje sportske fotografije Tomislav Trojak.

Ove godine učestvovalo je 27 autora sa 50 fotografija iz cijele BiH.

“I zastupljeni su apsolutno svi sportovi od onih najpopularniji do onih manje popularnih. Tako da smo izuzetno zadovoljni odzivom i zadovoljni smo što smo uspjeli u doba pandemije , kada se manifestacije odgađaju, da održimo ovo”, rekao je Nedim Salaharević iz Centra kreativnih aktivnosti Tuzla.

Izbor poput ovog, promoviše sportku fotografiju za koju fotografi smatraju da nije dovoljno zastupljena.

“Pogotovo u ovoj protekloj godini kada smo imali malo sportskih dešavanja i moje kolege su imale vrlo malo prilika da naprave neku od fotografija koja bi se pojavila na izložbi poput ove”, istakao je Draženko Jurišić, fotograf.

Ivan Šebalj je dodao: “Reporter fotograf mora voliti to što radi ali, također, jedan od glavni stvari je atraktivnost i kvalitet sportskog događaja koji pratimo.”

A mnoge je pratio Tomislav Trojak, fotoreporter iz Tuzle koji je preminuo 2015. godine. Između ostalog, aparatom je zabilježio 14. Zimske Olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu te finale Kupa evropskih šampiona 1989. godine kada su košarkašice tuzlanskog Jedinstva postale prvakinje Evrope.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!