Završen sastanak u Mostaru: Pomaka ima, dogovora oko gradonačelnika nema

Vijesti 01. feb 202113:15 2 komentara
N1

U Mostaru je završen sastanak stranaka koje su ušle u Gradsko vijeće Grada Mostara, kojeg je inicirao i organizovao BH Blok. Akteri sastanka su kazali da podržavaju razgovore i pregovore, ali do konkretnih rješenja nije došlo - rekao je Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar za gradonačelnika. Ipak, rečeno je da postoji stav taj da će se na sjednici izabrati rukovodstvo i krenut će tim putem.

“Podržavam da se sjeda i razgovara, očekivao sam da ćemo doći do konkretnih rješenja”, rekao je Guzin.

Mario Kordić, kandidat HDZ-a za istu funkciju, govorećio Statutu Grada Mostara, istakao je kako ne zna da li će on biti usvojen.

“Pravno treba biti procedura, što se izmjena tiče – treba sjesti. Statut koji imamo je u nekim odredbama protuzakoni. Kada to treba otvoriti – to je stvar dogovora”, kazao je, dodavši da to ne trba biti kočnica u daljem napretku rješenja za Mostar.

Ko su za HDZ poželjni partneri?

“Partneri HDZ-a su sve izabrane stranke. Rekao sam da je ovo civiliziran način i pravi put, da svih 35 vijećnika sjeda i raspravlja o temama Mostara. Za to sam da se otvoreno razgovara, bez da se stavljamo u blokove. Dosta je s tim. Očekujem podršku gradskih vijećnika i zajedno ćemo razgovarati o temam”, rekao je Kordić.

Irma Baralija, kandidatkinja Naše stranke za poziciju predsjednika Gradskog vijeća rekla je da je ona kandidatkinja te stranke.

“Sa partnerima iz BH bloka samo imali pregovore, oni će imati sjednicu organa stranke, gdje će se donijeti odluke, ali za sada sam kandidatkinja Naše stranke”, rekla je. Baralija je kazala da je dogovoreno i to da se ne dopusti da Mostar bude dugo u bezvlašću.

Slaven Bevanda ispred Hrvatske republikanske stranke kazao je da klubovi konstitutivnih naroda moraju predložiti kandidate i na taj način će se steći uslovi da se izabere rukovodstvo Gradskog vijeća Mostar.

On o imenima nije govorio, niti je bilo govora o tome na organima stranke.

“HDZ ima većinu, očekujemo da će oni predložiti ime”, izjavio je, dodavši da će se HRS u srijedu na sjednici izjasniti o kandidaturi ili će dati podršku nekome.

“Prvo se bira rukovodstvo Gradskog vijeća. Vijećnici će predložiti članove, a klubovi nominiraju po jednog člana. Bira se jednim glasom. Ne bira se u paketu. Može rezultat biti 15:15:5 – ovisno ko ima najviše glasova postaje predsjedavajući, druga dva dopredsjedavajući. Ako bude gradonačelnik iz istog naroda kao predsjednik Gradskog vijeća – onda dolazi do ponovnog izbora”, pojasnio je Bevanda proceduru.

Arman Zalihić, nosilac liste BH bloka kazao je da Statut predviđa da predsjednik i dva zamjenika budu iz različitih konstitutvnih naroda, te da u kolegiju ne može sjediti neko ko je iz reda ostalih. Prijedlog koji će SDP tražiti jeste da se prvo usvoji Statut koji je nametnuo visoki predstavnik, da bi se mogao izmijeniit.

“Nadam se da će to biti usvojeno konsenzusom, jer to iude u pravcu rješavanja da svi imaju jednaka prava. ne znam zašto bi neko imao nešto protiv, da u Vijeću neko ima manja prava. Svi bi trebali biti jednaki”, izjavio je Zalihić.

“Ono o čemu smo se složili su problemi građana Mostara. Naveli smo 10 teza oko kojih ćemo tražiti podršku za reforme”, rekao je Zalihić.

Što se tiče nastavaka sastanka – nije zvanično zakazano ništa, ali je raspoloženje nakon ovoga tako da je moguće da ih bude još, istakli su akteri, uz napomenu da stranke mogu između sebe razgovaraju.

VEZANA VIJEST

Prema utvrđenim rezultatima najviše vijećnika u Gradskom vijeću Mostara će imati Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), ukupno 13, dok će Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) imati 11 vijećnika, BH. bloku pripada šest, Hrvatskoj republikanskoj stranci tri, a Prvoj mostarskoj partiji i listi „Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“ po jedan mandat.

Prva sjednica Gradskog vijeća Mostara trebala bi se održati najkasnije do petka, 5. februara nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila službene rezultate izbora u ovom gradu te su oni objavljeni u Službenim novinama 22. januara.

Po Statutu Grada Mostara prvu sjednicu Gradskog vijeća saziva najstariji vijećnik, a to je ovoga puta Tomislav Primorac, koji je izabran s liste HDZ-a BiH.

Na prvoj sjednici novoizabrani vijećnici će prihvatiti certifikate, te položiti zakletvu.

Prema statutu, na prvoj sjednici Gradskog vijeća bira se predsjednik i dva zamjenika predsjednika iz reda gradskih vijećnika.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare