Završena geološka istraživanja mineralnih resursa u Bratuncu i Srebrenici

Vijesti 08. dec 202111:25 0 komentara
Dron.ba za N1

Na području Bratunca i Srebrenice obavljena su geološka istraživanja na polimetaličnim mineralnim resursima na 216 kvadratih kilometara prostora koja provodi kanadska kompanija "Tera Balkanika“ i srebrenička firma "Drina resurs“.

Generalni direktor kompanije “Tera Balkanika“ iz Kanadskog grada Vankuver Aleksandar Mišković kazao je da se već aktivno radi na istraživanju više od godinu dana te da su fokus istraživanja polimetalični mineralni resursi.

– Trenutno smo u fazi priprema za istražna bušenja na nekoliko lokaliteta na području opštine Srebrenice. Pred nama je veoma uzbudljiv razvojni put. Ovaj posao nije jeftin, i znamo u šta se upuštamo i kako bismo sebi stvorili šansu za uspjeh morali smo da angažujemo strane proizvođače, kao i lokalne i iz regiona. Sve će ovo na kraju krajeva da se isplati, ako su naša očekivanja realna – istakao je Mišković.

Izražava također zadovoljstvo da su veliki dio sredstava uspjeli usmjeriti na lokalnu zajednicu kroz plaćanje takse i poreze, kao i zapošljavanje ljudi.

Direktor firme “Drina resurs“ iz Srebrenice Pero Jokanović navodi da će intezivnije nastaviti sa istraživanjem.

– Predmet našeg interesovanja su olovo, cink, bakar, zlato i srebrno. Nadamo se prisustvu zlata i imamo pokazatelje da ga je moguće pronaći – kazao je Jokanović.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ističe da opština Srebrenica ima značajnu korist od ovog istraživanja, jer je zaposleno mnogo Srebrenčana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPadfe

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!