Završeno ročište u predmetu “Respiratori”: Verbalno se sukobili Pašić i Vidović

Vijesti 06. apr 202214:07 > 15:43 0 komentara
F.Z. / N1

U nastavku suđenja Fadilu Novaliću i drugima pred Sudom BiH zbog sporne nabavke 100 respiratora iz Kine, svoje svjedočenje završio je direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić. Tužilaštvo je zanimala Izjava o usklađenosti koju proizvođačima van EU izdaje u ovom slučaju Tuf Reindald.

Proizvođač treba da ima oznaku EC, izjava o usklađenosti nakon koje može da na pločice ugrađuje oznaku CE i krene sa prodajom proizvoda u zemlje EU. Ovu izjavu proizvođač čuva kao dokaz da je proizvod, u ovom slučaju respirator, dobio dozvolu za izvoz. Tužilaštvo tvrdi da se ovdje radi o sertifikatu kvaliteta proizvoda, ali se ne govori o njegovoj namjeni.

Namjena, tvrdi Tužilaštvo nije za intenzivnu njegu, dok je Džemić rekao kako je u dopisu na engleskom Emergency room, pretraživanjem na internetu utvrdio da se radi o intenzivnoj njezi. Odbrana je predočila kao dokaz dopis proizvođača, gdje stoji da je proizvođač iz Kine dobio izjavu o usklađenosti za ventilatore, među kojima je i ACM-812-A. Tužilaštvo stoji pri tvrdnji da sporni respiratori ne mogu da se koriste u odjeljenjima intenzivne njege, te da se mogu koristiti isključivo u kolima hitne pomoći, prilikom transporta pacijenta.

“Pašić prijeti krivičnom prijavom”

Iznošenjem materijalnih dokaza, odbrana je predočila i tekstove sa određenih portala u kojima se navodi i namjera, a kasnije i realizacija proizvodnje prvog bh. respiratora, koji je, kako kažu, poslije i verifikovan u Velikoj Britaniji, apostrofirajući na to da je šikaniran o strane javnosti zbog tih najava. Tokom iznošenja dokaza došlo je i do verbalnog sukoba tužioca Džermina Pašića i advokatice prvooptuženog Fadila Novalića Vasvije Vidović, gdje je je Vidovićeva konstatovala kako joj Pašić prijeti krivičnom prijavom zbog njene ranije konstatacije da je Pašić nenadležno postupao upadom u UKCS. Kaže da to nije nešto što priliči državnom tužiocu, koji je kaže Vidović tokom današnjeg ročišta rekao “pitajte to u Hagu”, što je zaprepastilo.

Suđenje se nastavlja sljedeće srijede, kada će odbrana izvesti vještaka medicinske struke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!