Žbanić: Pokrenut važan proces, ne samo u našoj profesiji nego u cijelom društvu

Vijesti 19. jan 202108:06 > 08:51 0 komentara
AFP

Nakon hapšenja poznatog režisera i učitelja glume Miroslava Mike Aleksića iz Srbije, kojeg je u ispovijesti za seksualno uznemiravanje optužila glumica Milena Radulović, izazvalo je pravu lavinu reakcija u regiji. Povodom cijelog slučaja oglasila se i bh. režiserka Jasmila Žbanić.

“Danas su na grupi ‘Nisam tražila’ objavljeni anonimni iskazi seksualnog uznemiravanja/zlostavljanja na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Kolegice glumice i studentice, ako odlučite da se suprotstavite predatorima idite isključivo pravnim putem ka nadležnom tužilaštvu podnoseći kaznenu prijavu protiv počinitelja”, navela je u svom Facebook postu režiserka Jasmila Žbanić.

Žbanić je savjetovala sve djevojke koje žele da prijave seksualno uznemiravanje da se konsultuju sa pravnicima i ponudila svoju pomoć.

“Prije toga molim vas da se posavjetujete sa pravnicima. Seksualno uznemiravanje / napastovanje je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja. Ključni element je moć, odnosno provodi ga osoba koja je na moćnijoj poziciji od osobe nad kojom se ono provodi (npr. šef nad podređenom/im, profesor ili asistent nad studentom/icom). U takvom postupku budete svjesne činjenice da morate svjedočiti. Taj postupak je tajan. Ukoliko vam je potrebno mogu vam osigurati pravnu pomoć ako se odlučite na ovaj važan čin. Najbolje bi bilo da se organizirate u što većem broju”.

Danas su na grupi "Nisam tražila" objavljeni anonimni iskazi seksualnog uznemiravanja/zlostavljanja na Akademiji…

Posted by Jasmila Zbanic on Monday, January 18, 2021

Još je uputila poziv medijima da imaju razumijevanje i strpljenje.

“Razgovarala sam sa dekanom Akademije Srđanom Vuletićem, profesoricama i profesorima ASU od kojih imate punu podršku. Već ovakvim načinom organizovanja uspjele ste pokrenuti važan proces – ne samo u našoj profesiji nego u cijelom društvu gdje se dešavaju isti obrasci uznemiravanja/zlostavljanja žena. Hvala vam! #nisiSama”, navela je Žbanić.

Oglasili su se i iz Akademije scneskih umjetnosti u Sarajevu.

“Potaknuti postovima na Facebook stranici ‘Nisam tražila,’ mi, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivamo i ohrabrujemo sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU. Reagujući instantno, ASU Sarajevo je formirala prostor od povjerenja za sve studentkinje i studente i zaposlenicima da prijave sva eventualna nedolična ili nasilna ponašanja. U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavićemo sa poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada. Sve slučajeve koji spadaju u opisane kategorije možete prijaviti u pravnu službu ASU na mail: [email protected]”, naveli su iz ASU Sarajevo.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!