Zbog Dobrovoljačke podignuta optužnica i protiv Kerima Lučarevića

Vijesti 28. nov 202211:53 2 komentara
Fena

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Lučarević Kerima, rođenog 1958. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba, između dijelova bivše JNA i TO R BiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 03.05. do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da, dana 02.05.1992. godine nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, u svojstvu komandanta Vojne policije, nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljvanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se i na događaje od 03.05.1992. godine, koji se odnose na stradanje 8 ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba TO R BiH u zgradi Predsjedništva R BiH i petom spratu Centralnog zatvora.

Optuženi se tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva , ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika , ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podsjetimo, pred Sudom BiH je 26. oktobra počelo suđenje za 10 osoba koje Tužilaštvo BiH tereti po komandnoj odgovornosti za ratne zločine protiv civila, ranjenika, bolesnika i ratnih zarobljenika te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja, 3. maja 1992. godine, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare