Zbog filma “Sarajevo safari” Benjamina Karić traži istragu

Vijesti 13. sep 202217:16 2 komentara
N1

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva poručila je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv NN osoba koja su sijala smrt po glavnom gradu Bosne i Hercegovine i njihovih pomagača, a što je zapravo pokazano u dokumentarcu "Sarajevo safari”.

Karić je navela da je sve one koji su pogledali dokumentarac “Sarajevo safari” pogodila tema ovog filma, a koja govori o lovcima na ljudske glave koji su plaćali da tokom opsade Sarajeva pucaju po nedužnim civilima.

“Dodatno zabrinjava reakcija gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića koji umjesto da uputi poziv da se navedena zlodjela istraže, najavljuje podnošenje krivične prijave protiv režisera Mirana Zupaniča. Uradit ću sve ono što smatram ispravnim, a to je podnošenje krivične prijave protiv NN lica koja su sijala smrt po Sarajevu i njihovih pomagača”, naglasila je Karić.

Zatim je dodala da će se zbog prirode zločina Grad Sarajevo obratiti Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku saradnju pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini, te tražiti uključenje Interpola i Europola u istragu ovih užasnih zlodjela.

Podsjetimo, ranije tokom dana, gradonačelnik Istočnog Sarajeva rekao je da će tužiti reditelja filma “Sarajevo safari” Mirana Zupaniča i da će tražiti da bude razotkriven identitet svjedoka kojima su lica bila zaštićena.

Režiser “Sarajevo Safarija” o krivičnoj prijavi protiv njega, oglasio se i IGK

Reagovao je i Institut za istraživanje genocida Kanade iz kojeg “poručuju Ćosiću da je ovo je vrijeme istine, pravde i institucionalizacije kulture sjećanja na najveći zločin poslije holokausta u Evropi, genocid u Bosni i Hercegovini”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare