Zbog samoubistva doktorice porodilja i dalje trpi pritiske bh. javnosti

Vijesti 02. nov 202211:49 1 komentar
Pixabay/Iustracija

Jedna od porodilja koja je izgubila bebu na porodu Dragana Janjić, a za koju se vezuje da je jedna od osoba koja je prouzrokovala da dugogodišnji ginekolog u JZU Bolnica “Srbija” Branka Pekić Semiz izvrši samoubistvo, reagovala je preko svog advokata saopštenjem za javnost u kojem se navodi kako i dalje trpi neosnovane pritiske zbog smrti doktorice Pekić Semiz.

U saopštenju koje je dostavljeno N1, navodi se kako je Općinskom sudu u Sarajevu 18.05.2022. dostavljena tužba protiv JZU Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu i protiv dr. Branke Pekić Semiz. Ista tužba je dostavljena tuženim stranama nakon dva mjeseca, nakon čega je Pekić Semiz počinila samoubistvo.

Tužilaštvo i MUP RS utvrđuju okolnosti smrti nerođene bebe u Bolnici "Srbija"

Advokat porodice Janjić Aleksandra Mirić, navodi kako je prije toga pokušavala da dogovori sastanak sa ministrom zdravstva Republike Srpske Alenom Šeranićem kako bi prezentovali problem i mogućnost rješavanja ove situacije, ali da do danas nije održan, baš kao ni sastanak sa Komorom ljekara medicine RS uz dopis gdje je poslata izjava Dragane Janjić i pritužbe na doktoricu Semiz Pekić, ali iz Komore ni do dan danas nije bilo odgovora.

Screenshot

“Dakle, prije podnošenja tužbe, vlastodavci su iscrpili sva moguća sredstva, obraćajući se relevantnim i nadležnim institucijama od kojih nisu dobili odgovore. Tek nakon što su institucije ignorisale zahtjeve mojih klijenata, isto su donijeli odluku da svoja prava traže pred nadležnim sudom. Zbog proteklih dešavanja u RS, kao i činjenice da je ista doktorica bila akter u dva postupka na Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu (slučajevi Bozalo i Karić), stranke su zbog nepovjerenja odlučile izabrati nadležnost Općinskog suda u Sarajevu”,  navodi u saopštenju advokat Mirić.

Dalje se navodi kako Janjić trpi i danas pritiske uslijed smrti doktorice Semiz Pekić, te tvrde kako je neosnovano povezana sa smrću doktorice.

Screenshot
Screenshot

“Protestom radnika bolnice JZU Bolnica “Srbija” dodatno se stvorio pritisak na mog klijenta, je je ona prinuđena, zbog sigurnosti sebe i djeteta, u pogledu zdravstvene zaštite, prebaciti zdravstveno osiguranje u Kanton Sarajevo, kako bi obezbijedila sigurnost u pogledu pružanja zdravstvenih usluga. Dakle, istina je da je prava žrtva cyber nasilja Dragana Janjić, koja pored gubitka djeteta, što je nesporno trauma do kraja života, njene pravne borbe za istinu o smrti djeteta i pokretanje svih postupaka pred pravosudnim organima. Ona trpi i ostale pritiske, potpuno neosnovane, bez ijednog dokaza”, navodi Mirić.

Screenshot
Screenshot

Dodaje se kako Janjić ni u jednom trenutku nije spomenula u svojim postovima na Facebooku, gdje je objavljivala svoja iskustva u Bolnici u Istočnom Sarajevu.

Janjić u kratkoj komunikaciji sa N1 navodi da sa smrću doktorice Semiz Pekić nema ništa, te da Bolnica sebe štiti. Kaže da je sama u svojoj borbi i da nasuprot sebe ima “vojsku” onih koji sve čini da ju optuži bez valjanih dokaza.

“Naša doktorica Branka naišla na osudu dijela javnosti i bila predmet linča”

Podsjećamo da je bilo nekoliko još uvijek nerazjašnjenih slučajeva smrti beba i porodilja u JZU Bolnica “Srbija”, poput slučaja Dragane Karić koja je preminula nakon poroda, a zvanično je preminula uslijed zaraze virusom Corona. Potom slučaj porodice Bozalo, gdje je Bojana Bozalo trebala da se porodi 01. februara 2020, kada joj je bio termin, a porođena je duboko u 10. mjesecu i to mrtvorođenče. I posljednji slučaj Jelene Mičić, koja je ove godine umrla na porodu, i koji je potresao javnost. Podsjećamo da je u nekoliko navrata JZU Bolnica “Srbija u Istočnom Sarajevu, poručivala kako postaju žrtve medijskog linča i stavljene na stub srama prije provođenja formalne istrage i pokretanja krivičnog postupka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare