ZDK – korak ispred drugih

Vijesti 20. apr 202119:13 0 komentara

Korak ispred drugih u procesu vakcinacije je Zeničko-dobojski kanton (ZDK) u Federaciji. Razlog tome je nešto manji broj zdravstvenih radnika u odnosu na druge veće kantone, kao i dobra organizovanost procesa imunizacije tvrde nadležni.

Skromni broj vakcina je utrošen, a za početak masovne vakcinacije očekuju i veći broj vakcina u narednom periodu.

Pfizer u Zenici

Pfizerove vakcine. Upravo iz Mostara stigle u Zenicu. Izvađene iz hladnog lanca trebaju biti iskorištene u narednih pet dana. I hoće, jer je riječ o revakcinaciji medicinskog osoblja, uvjervaju nadležni. S obzirom na mali broj vakcina općenito pristiglih u BiH, svih 6.600 dodijeljenih ZDK-u je iskorišteno. Iako vrlo skromno, ipak u ovom Kantonu već su vakcinisani stariji od 75 i hronični bolesnici.

“Prijavljivanje ide putem porodične ambulante , porodične medicine, tamo se prave ti spiskovi I domovi zdravlja pozivaju te građane. U izradi je internet aplikacija za prijavu građana”, pojasnio je Alis Kozica, šef procesa vakcinacije u ZDK.

“Imamo još uvijek zahtjeva zdravstvenih radnika koji su iz ovih ili onih razloga propustili imali neke dileme, sad ih više nemaju, sad se žele ponovo vakcinisati, i usmjeravamo ih prema njihovom mjestu stanovanja, tako da interes raste”, dodao je Senad Huseinagić, direktor INZ.

“Mislim da smo među prvima koji su to najbolje organzirali, imamo najmanji broj propalih doza. Određeni broj doza mora propasti s obzirom na način vakcinacije. Pravimo pripreme čak i za masovniju vakcinaciju tipa zeničke Arene ili nekih drugih hala i objekata u drugim gradovima”, pojasnio je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Šta kažu Zeničani?

Provjeravamo među anketiranim Zeničanima. Interes postoji, ali, kao i svugdje u BiH nedostaje vakcina.

“Šta reći, ne primaju se vakcine. Odlazi se u Srbiju preko vikenda ja znam more ljudi. Mog oca, koji ima 89.godina jučer su zvali iz ambulante, tek pitaju da li bi on primio vakcinu”;

“69-ta godina mi je prekosutra. Niko me nije nikad ni upitao nit me zove”.

N1: Da li ste se prijavili za vakcinaciju?

“Prijavio sam se sve uredno u Radakovu, kažu počelo, ali ja nisam vidio nigdje, evo ja ću te odvesti gdje god hoćeš po Zenici da vidiš”;

“Naravno da sam se prijavio, čekam to zbog putovanja zbog mora”, rekli su nam Zeničani.

Dok se procesi masovne imunizacije čekaju, borbe na prvim linijama odbrane traju. U Kantonalnoj bolnici Zenica Odjel intenzivne njege, svih šesnaest mjesta, je popunjen. Ipak ohrabruje činjenica manjeg broja zaraženih u proteklih nekoliko dana, a pacijente raduje vijest o mogućnosti refundiranja troškova liječenja poput kupovine lijeka tocilizumab.

“Lijek koji kupe u vlastitoj režiji taj lijek će im se refundirati uz račun i mišljenje liječničkog konzilija koji mi imamo ovdje u KBZ-u, taj proces je počeo od 15.04.”, rekao je Rasim Skomorac, direktor KBZ.

Kada bude dostupan veći broj vakcina u ZDK i bude moguća masovna imunizacija predviđeno je da se jedan dio odvija upravo u zeničkoj areni Husein Smajlović, čiji će kapacitet biti hiljadu osoba dnevno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!