ZDK želi kupiti vakcine, Zakon o javnim nabavkama to ne dozvoljava

Vijesti 09. jan 202113:30 > 13:32 0 komentara
N1

Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona održalo je jučer, 8. januara 2021. godine sastanak sa predstavnicima Pfizera, a jedna od tema bila je i nabavka vakcine protiv COVID-19. Ovo je potvrdio za N1 Adnan Jupić, ministar u ovom ministarstvu ZDK.

“Jedna od tema bila je mogućnost nabavke covid vakcina direktno preko kantona. Složili smo se da zbog postojeće zakonske regulative, koja je vrlo limitirajuća i sazrela je za radikalna izmjene, ne postoji mogućnost da se ova problematika riješi”, rekao je Jupić za N1.

“Tako da ćemo mi probati dati svoj doprinos izmjenama Zakona o javnim nabavkama – bar u sektoru zdravstva u ovim specifičnim prilikama. Zakon treba da služi građanima, ne da ih limitira i ograničava”, poručio je Jupić u izjavi za N1.

Jupić je kazao da ovo ne treba da znači “zeleno svjetlo” nekome da radi šta hoće.

“Sve što bude plod nesposobnosti i kriminala treba da bude regulisano postojećom zakonskom regulativom”, izjavio je, dodavši da je zadaća svih da pokušaju izmijeniti Zakon o javnim nabavkama, što bi olakšalo borbu sa pandemijom.

Ovaj sastanak je inače održan na inicijativu Sindikata doktora i zdravstvenih radnika ZDK i FBiH.

VEZANE VIJESTI

Podsjećamo, kako je ranije N1 izvijestila – prva tura Pfizer -BioNTech vakcina, koja stiže krajem januara u Federaciju BiH. COVAX mehanizmom će se nastaviti isporuka vakcina, odnosno doza, ukupno 800.000. Jedna vakcina ima pet doza, tako da se jednom vakcinom može vakcinisati odmah pet ljudi.

Federalno ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je Federacija BiH kroz COVAX mehanizam u prvom krugu nabavke obezbjedila 800.000 doza vakcina.

U narednom periodu u isporukama se očekuju i vakcine drugih proizvođača koji imaju ili će imati odobrenje Europske agencije za lijekove. Prioritetna skupina za primanje prvih vakcina koje stignu u FBiH su zdravstveni radnici i štićenici, kao i osoblje domova za zbrinjavanje starijih osoba.

Detaljnije o ovoj temi u Dnevniku u 19 na N1 i na portalu N1info.com

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!