Zoran Mamić se vratio u Hrvatsku nakon posjete bratu Zdravku

Vijesti 24. mar 202119:10 > 19:13 0 komentara

Braća Mamić, vrlo svjesno, čini se, pritišću hrvatsko pravosuđe, a prvenstveno sudstvo, na mjesta koja najviše bole. Zoran Mamić, nakon jučerašnjeg suđenja u Osijeku, sjeo je u automobil i došao u BiH, posjetio je brata, Zdravka Mamića, koji je također pravomoćno osuđen u Hrvatskoj. U Hrvatsku se vratio danas.

Zoran Mamić bivši trener Dinama pravosnažno osuđen u Hrvatskoj na četiri godine i osam mjeseci zatvora, došao je jučer u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Međugorje kako bi posjetio brata Zdravka Mamića također pravosnažno osuđenog na šest i po godina zatvora i trenutno nedostupnog hrvatskom pravosuđu. Ipak Zoran Mamić se danas i vratio u Hrvatsku.

N1: Dakle nije to bio neki pokušaj bijega?
Zoran Mamić: “Prvo glupo je pričati o tome. Ja sam slobodan čovjek još uvijek. Mogu ići kud hoću i kad hoću, dok se ne ispune svi preduvjeti da idem na odsluženje kazne.”
N1: Planirate li ponovo ići u BiH?
Zoran Mamić: “Teško mi je sada odgovoriti na to pitanje, za sada mogu putovati”.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović komentarisao je prelazak Zorana Mamića u BiH, rekavši da je policija postupila u skladu sa pravilnicima koji regulišu rad granične policije.

“Policija je postupila jedino kako je mogla, a je li Zoran Mamić mogao i trebao dobiti neku mjeru na sudu, to je treća grana vlasti. Meni osobno to nije logično, ali to nije stvar policije jer policija u ovom slučaju nije imala nikakvu osnovu da postupi drugačije od onoga kako je postupila”, pojasnio je Božinović.

Postupanje i putovanje Zorana Mamića u BiH, brat Zdravko ne vidi nikakvu vijest, kaže da je samo došao posjetiti brat brata.

N1: Da li vaš brat ima bosanskohercegovačko državljanstvo?
Zdravko Mamić: “Moj brat ima i jedno i drugo državljanstvo, kao što ga imam i ja i treći brat. I nije to neka nova i tajna stvar.”
N1: Da li mislite da će vaš brat doći u BiH i uraditi ono što ste vi uradili sa vašim slučajem?
Zdravko Mamić: “Nismo o tome progovorili nijednu riječ. A to da li će doći zavisi i brzini postupka itd.”

I hrvatski predsjednik Zoran Milanović govorio je danas o Mamićima. Prvo o Zoranu i odlasku u BiH.

“Pa gledajte, on će se vjerovatno vratiti. Ne vjerujem da će ići u BiH u odsluženje kazne. Ako je to opcija, a izgleda da gospodu čeka odsluženje kazne”, kazao je Milanović.

Za starijeg brata Zdravka imao je riječi hvale u sportskim dostignućima i naveo da je Zdravko Mamić prikazao dokaze protiv sudaca u Hrvatskoj, koje je Milanović nazvao propalicama.

“Sam pao sam se ubio. Šteta. Jer je za hrvatski nogomet napravio puno. Zamjerio se mnogim ljudima. Bio ikona HDZ-a. Nije to tako trebalo završiti. Mogao je biti bogat i neovisan čovjek. Htio je biti još bogatiji”, smatra predsjednik Hrvatske.

Koliko god na kraju paradoksalno zvuči, Zdravko Mamić je prema mišljenju mnogih digao na noge hrvatsku javnost na putu ka reformi pravosuđa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!