Zdravstveni djelatnici u Konjicu održali štrajk upozorenja

Vijesti 08. nov 202114:25 0 komentara
Fena/Arhiv

Djelatnici Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu održali su u ponedjeljak polusatni štrajk upozorenja, a razlog štrajka je blokada računa tih ustanova te kašnjenje plaća zaposlenika.

Račune je blokirala Porezna uprava Federacije BiH zbog dugova Opće bolnice i Doma zdravlja, a radi se uglavnom o dugovanjima za doprinose za zaposlene u ukupnom iznosu od 22 milijuna maraka.

“Mi s blokiranim računom nećemo moći ispoštovati prava pacijenata da se liječe, da leže. Sve se to treba platiti preko računa koji je blokiran”, upozorio je direktor Opće bolnice Konjic Dženan Lepara.

Po njegovim riječima, problemi datiraju još iz 2008. godine kada su se počeli gomilati dugovi. Iz bivše opće bolnice 2016. godine izdvojile su se dvije ustanove, Opća bolnica i Dom zdravlja, i obje su naslijedile zajednički dug od 12 milijuna maraka, koji je u međuvremenu porastao na 22 milijuna.

U tim ustanovama tvrde kako sredstva koja dobiva zdravstvo nisu dovoljna za normalno funkcioniranje. Dom zdravlja godišnje dobiva 2,6 milijuna maraka, a Opća bolnica 3,3 milijuna. Obje ustanove trebale bi još po milijun i pol maraka za pokrivanje troškova, kazali su na konferenciji za novinare direktori konjičkih zdravstvenih ustanova.

Zbog svega toga trpi 320 radnika kojima su dvije plaće već u zaostatku, a doprinosi nisu uplaćeni već 13 godina.

“Pozivamo naše predstavnike u županijskoj i državnoj vlasti da sjednu i što prije riješe ovaj problem”, poručio je čelnik bolničkog sindikata Irfan Jazvin.

Članovi sindikata su istaknuli da će, ako im do petka ne budu isplaćene plaće, organizirati i restriktivnije mjere.

Čelnik Nezavisnog sindikata zdravstva HNŽ-a Dalibor Vuković upozorio je na mogućnost generalnog štrajka.

“Posebno naglašavam da su ovdje zajedno u štrajku i liječnici i drugo osoblje”, kazao je Vuković, dodavši kako se zasada pacijentima usluge pružaju normalno.

Direktorica Doma zdravlja Konjic Jasminka Hrvaćić Brkan upozorila je kako zbog blokade računa nisu mogli registrirati vozilo hitne pomoć, podsjetivši kako je Konjic prostorno najveća općina u BiH te su vozila nužna za normalan rad.

Zaposlenici Opće bolnice Konjic i Doma zdravlja Konjic očekuju neko rješenje do kraja tjedan, u suprotnom pokrenut će proceduru stupanja u generalni štrajk.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!