Zdravstveni radnici 9. dan ispred Vlade KS, čekaju potpis kolektivnog ugovora

Vijesti 19. apr 202210:03 > 10:14 0 komentara
F.Z./N1

Deveti dan i noć se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo nalaze zdravstveni radnici KS koji već 30 mjeseci očekuju potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora. Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstva JU Dom zdravlja KS i član pregovaračkog tima za N1 je rekao da će ostati tu sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor.

Danas je zakazana 51. hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo za koju je, kaže Avdović, javno objavljeno da će se tek usvojiti javni red.

“Međutim, mi znamo da je jedina tačka dnevnog reda pitanje našeg kolektivnog ugovora, odnosno usvajanje finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Nadamo se da će zastupnici u Skupštini nakon trideset i nešto mjeseci ove agonije, odlučiti da ispoštuju pravo i pravdu, i silne presude koje imamo. Nadamo se da neće uraditi ono što su uradili prošle godine da bez našeg Kolektivnog ugovora usvoje finansijski plan ZZO”, rekao je Avdović.

Izrazio je nadu i da potpisivanjem kolektivnog ugovora, ukoliko do toga dođe danas i u narednim danima, napokon će biti riješena i ekonomska situacija svih radnika u zdravstvu.

“Samo u januaru potrošačka korpa bila je povećana za više od 300 KM. Nedopustivo je da dođe do nekog razdvajanja  profila i osoblja koji rade u zdravstvu, jer svi mi pošteno zaradimo taj novac”, zaključio je član pregovaračkog tima.

Podsjetimo, pregovarački timovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Vlade KS postigli su dogovor o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora, ali još uvijek nije potpisan. Kako je prošle sedmice Edo Selimić, predsjednik sindikata zdravstvenih radnika u KS istaknuo za N1, sve je to na nivou preliminarnosti. Pojasnio je i da medicinarima koeficijent ide za 0,30 KM, nemedicinarima koeficijent ide za 0,20 KM, a svima satnica sa 2,60 KM se povećava na 2,76 KM.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!