Zdravstveni radnici iz USK-a bez plata: “Opet smo kanton slučaj i to je sramota”

Vijesti 19. jan 202214:56 > 15:03 0 komentara
Anadolija

Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona nije dobio podršku u Skupštini USK-a zbog čega i dalje nema uvjeta za isplatu decembarske plate zdravstvenim radnicima.

Razlog neusvajanja je nepostojanje parlamentarne većine u Skupštini USK-a.

“Razočarani smo i nezadovoljni. Opet smo kanton slučaj i to je sramota. Mi ćemo nakon sjednice Presjedništva Sindikata odlučiti o narednim koracima koje ćemo poduzeti”, kaže Elvir Hrustanović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice u Bihaću.

Opozicija, koju predvodi SDA, se ne smatra odgovornom i traže da premijer podnese ostavku. Pred skupštinskim će se zastupnicima danas naći i budžet USK-a, ali u formi nacrta.

“Mi smo budžet predložili u formi prijedloga kako bismo osigurali redovne isplate plata i svih naknada iz budžeta, ali su zastupnici tražili da ide u formi nacrta. Mandate stavljamo na raspolaganje, ali zna se kako se to rješava. Imaju li oni parlamentarnu većinu da imenuju vladu? Ako imaju neka pokrenu proceduru i predlože novu vladu”, kaže Mustafa Ružić, premijer USK-a.

Ukoliko nacrt budžeta bude usvojen, mora ići u javnu raspravu koju je teško završiti za deset dana, tako da je već upitna isplata januarske plate u februaru za oko 6.000 budžetskih korisnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!