Zdravstveni radnici u Konjicu najavili otkaze: Prinuđeni smo!

Vijesti 20. dec 202112:56 > 12:58 0 komentara
N1

Danas je Konjicu Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održao press konferenciju. Zahtjevi uposlenika Opće Bolnice i Doma zdravlja su jednostavni: deblokada računa i uplata plata. Ukupan dug je 22 miliona. Dug se nagomilava od 2008.

Devastiran zdravstveni sektor

Doktor Admir Suljić, zamjernik predsjednika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH istaknuo je da će biti prinuđeni, ukoliko se ne usvoje njihovi prijedlozi i u što kraćem roku ne riješi ovo pitanje, da daju otkaze.

“Sa otkazima biće devastiran zdravstveni sektor u Općini Konjic i niko nije na dobitku. Zato želimo da poručimo odgovornim da riješe ovu situaciju. Mi kao Sindikat želimo da učestvujemo i ovo riješimo. Ovo se više ne može gledati sa strane. Ovo je nešto nezamislivo u savremenim društvima da se u javnoj ustanovi toliko dug period ne uplaćuju porezi i da uposlenici nemaju svoje zarađene plate”, naveo je Suljić.

N1

Istaknuo je da je odgovornost na izabranim zvaničnicima u cijelom kantonu da iznađu rješenje uz pomoć federalne Vlade, te da se mora izaći iznad općinskog nivoa.

“Strategija je da se mora odblokirati račun podhitno, ako ne u narednim satima, onda odmah sutra. U Goraždu je bila slična situacija, svi ljekari su dali otkaz i zadnji dan kad su iselili iz bolnici kompletno zdravstvo je stalo, i onda su se za jedan sat sve dogovorili”, istaknuo je.

Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sidikata Doma zdravlja u osnivanju pojasnio je da od 2008. godine je neuplata doprinosa.

“Imamo ime i prezime direktora zdravstvene ustanove i i njegovog pomoćnika za finansijska pitanja, koji je prvi dao prijedlog da se plata može pustiti, a doprinosi samo obračunati”, rekao je Kerić.

Pošteno zarađene plate

Zašto su pristajali na to, upitao je reporter N1 Rasim Pavica.

“Zato što im je bilo u interesu da primaju samo platu, da imaju lični dohodak. Redovno su obmanjivanji od menadžmenta da će se naći neko rješenje”, rekao je Kerić.

Na pressu je rečeno i da su istražne radnje u toku, a potaknute su od uposlenika.

N1

Boris Matić, doktor medicine predsjednika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a rekao je da su se na Skupštini sindikata dogovorili, u slučaju da se desi scenarij davanja nekakvih kolektivnih otkaza, da Sindikat je osnovao finansijsku pomoć za radnje koje budu poduzimali liječnici.

“Dogovorili smo novčanu pomoć članovima sindikata iz sredstava sa kojima sindikat raspolaže”, naveo je Matić.

Zdravstveni radnici, poručuju, od svojih zahtjeva neće odustati. Oni traže samo svoje pošteno zarađene plate.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!