Zdravstveni radnici u Konjicu najavljuju generalni štrajk

Vijesti 24. nov 202118:01 2 komentara
Fena/Arhiv

Računi Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic odavno su blokirani, zbog čega se trenutno radnicima ovih ustanova ne mogu isplatiti plate. Razlog blokade su dugovanja za doprinose uposlenih, a posljednja plata koju su primili bila je julska. Zbog toga će, ako se do petka nešto ne promijeni, započeti proceduru generalnog štrajka, potvrdio je za Anadoliju predsjednik Sindikata Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic Irfan Jazvin.

“Znate da smo održali štrajk upozorenja još prije 16 dana, međutim do danas se stvari nisu pokrenule. Imali smo obećanja nadležnih da će se reagovati kako bi se računi odblokirali, a nama isplatile plate, međutim sve je ostalo samo na priči. Jedino što nam je preostalo je pokretanje procedure generalnog štrajka, a nije isključeno ni da uskoro izađemo na ulice”, rekao je Jazvin.

Predstavnici sindikata u međuvremenu su se sastajali i s čelnim ljudima Porezne uprave FBiH, međutim, ni to nije rezultiralo napretkom.

“U petak će se donijeti definitivna odluka. Imali smo i suviše razumijevanja i vlastima dali i previše vremena. U petak u 12 sati ćemo održati sastanak i odrediti se o daljim koracima, ali ako stvari budu onakve kakve su danas, sigurno je da će se započeti procedura generalnog štrajka”, rekao je za Anadoliju predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

Konjičke bolničke ustanove nisu jedine koje duguju za doprinose djelatnika u HNK-a, ali jesu jedine kojima su blokirani računi, što je također dodatni razlog nezadovoljstva zaposlenih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare