Zdravstveni radnici u Konjicu najavljuju otkaze, uprava poručila da je uz njih

Vijesti 15. dec 202112:49 > 12:50 0 komentara
N1

Zdravstveni radnici u Konjicu su jutros okačili na kapiju ispred Opće bolnice svoje bijele mantile i otišli kućama u znak protesta zbog blokiranih računa i neisplaćenih plata. Sagovornici za N1 su pojasnili ovaj problem navodeći da postoje uposlenici koji su već najavili otkaz.

Dženan Lepara, specijalista urolog i direktor Opće bolnice Konjic za N1 je kazao da su uposlenici ove zdravstvene ustanove već dva mjeseca u nezavidnoj poziciji te da su ti blokirani računi doveli do kulminacije kada je riječ o radu i strpljenju radnika.

“Koji su zaista u ovom periodu trpjeli jedan veliki teret prije svega kada je riječ o pandemiji, a onda je ovo sve bio jedan dodatni atak na zdravstveni sistem u Konjicu. Teška je i nezavidna situacija i baš se pitam do kada će nas ovako držati. Mislim da je odgovornost za sve ono na onima koji su formirali ove ustanove, vodili ih, krenuvši od nekadašnje Opće bolnice Konjic koja je radila pa koja se podijelila 2016. na Opću bolnicu i Dom zdravlja. Dakle, ta odgovornost bi se morala podijeliti na puno segmenata. Zna se kako funkcioniše zdravstveni sistem i to se moralo poštovati, ali tu je došlo do propusta”, naveo je Lepara.

Naglasio je da u Općoj bolnici još nijedan radnik nije dao otkaz, ali da ga, kako je dodao, osoblje najavljuje.

“Zato što jednostavno ljudi ne mogu raditi bez svojih plata koje su zasluženo zaradili. Dakle, ovim ustanovama (Dom zdravlja i Opća bolnica op.a.) nedostaju dvije plate od ranijeg perioda, nekad od 2014. ili 2015. godine, tada sam i ja bio radnik ustanove i meni su te dvije plate uskraćene. A sada su ovo dodatne dvije plate i radnicima i upravi tako da je to jedna kulminacija. Ne možemo očekivati da će zdravstveni radnici, pogotovo ljekari, specijalisti raditi bez svojih plata i naravno da će oni tražiti negdje drugo da ulože svoje znanje. Pitam se kako su uopće i dosad imali strpljenja i kao kolega ću dati podršku ovoj borbi jer smatram da Konjic mora imati jak zdravstveni sistem”, naglasio je.

POVEZANE VIJESTI

Doktorica Jasminka Brkan-Hrvačić, direktorica JU Dom zdravlja Konjic, kazala nam je da, za razliku od Opće bolnice, u ovoj zdravstvenoj ustanovi ima najavljenih otkaza.

“Pogotovo što rade doktori koji nisu iz Konjica i njima je najteže u ovoj situaciji jer plaćaju kiriju, živjeti sami od toga. To su mladi ljekari, početnici, otprilike oko godinu dana rade tako da su ova dva mjeseca jako teška za njih, ali i za druge naravno, medicinske tehničare i ostale kadrove. Doktore koji su najavili otkaz u potpunosti razumijem, a od septembra su četiri doktora otišla iz Konjica koji su radili u općoj praksi. Tako da ovi koji su ostali rade na više mjesta i preopterećeni su u zadnje vrijeme. Normalno da su ogorčeni jer nisu plaćeni ni za redovni posao, a ne za prekovremene sate”, rekla je Brkan-Hrvačić.

Jasminka Brkan-Hrvačić (N1)

Ovaj problem traje godinama, a naša sagovornica dodala je da je njihov osnivač općina kojoj su se obraćali u nekoliko navrata.

“I na mjesečnom nivou smo slali upute u kojem procentu nas oni trebaju finansirati po zakonu. Imamo 14 ambulanti koje treba održavati, struju, vodu, telefon, zidove koji propadaju i to sve ide na naš račun. Tu je problem u novcu, iz općine kažu da su samo za investicije, a ne za naše plate. Međutim, mi za plate nismo ni tražili, već po normativima se mora dati 10 posto od budžeta sredstava za hitne službe i sve druge medicinske potrepštine, a za plate dobijamo novac od Zavoda zdravstvenog osiguranja, ali tu je već pet godina isti budžet ne mijenja se, a sredstva nisu dovoljna ni za neto platu, pa tako moramo birati da platimo porez ili da smanjimo broj radnika. Možemo i otpustiti ljude, ali onda ne možemo raditi kako treba”, poručila je Brkan-Hrvačić.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi je ukupno 322 radnika od čega je u Općoj bolnici zaposleno 172, a u Domu zdravlja 150.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!