Zelenika, Hamzić, Mahmutović, Puzović, Marko i Bećiragić gosti Novog dana

Vijesti 06. jul 202216:50 0 komentara
N1

Zanimljive, važne i aktualne teme očekuju vas u izdanju emisije Novi dan za četvrtak.

Covid i kardiovaskularne bolesti su kao dva jahača apokalipse, idu ruku pod ruku i na žalost ostavljaju nesagledive posledice – riječi su kardiologa, koji su i tokom pandemije i sada ponovo upozoravaju na posljedice oštećenja srca i krvnih sudova, a najdominantije upalu srčane maramice. O povezanosti infarkta i stresa, aktuelnoj angini pectoris kod djece, utjecaju političkih previranja na zdravlje za Novi dan govorit će dr. Diana Zelenika – specijalistica interne medicine, subspecijalistica kardiolog iz Mostara.

Naučnici tvrde da ukoliko jedemo do tri reda čokolade mjesečno možemo da smanjimo rizik od prestanka rada srca za 13 posto. Istraživanja su pokazala da prirodni sastojak iz čokolade koji se zove flavonoid doprinosi zdravlju krvnih sudova i pomaže u smanjenju upala. Svjetski je dan čokolade i u Novom danu govorit ćemo sa Merjem i Tarikom Hamzićem koji su se odvažili na jedan hrabar potez. Odlučili su se baviti onim što najviše vole, a to je proizvoditi čokoladu. Njihov brend se zove Bashka, priča je vrlo inspirativna i drago mi je da će se podijeliti sa nama.

Meho Mahmutović, bivši je gradonačelnik Novog Pazara i državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije, sada direktor Zdravstvenog centra Novi Pazar. Goran Puzović je dugogodišnji direktor Srbijavode. Dva druga iz istog razreda, obojica će dobiti priznanje u četvrtak u Sarajevu. O svom prijateljstvu, ali i profesionalnim dostignućima govore u Novom danu.

Poljoprivreda se nalazi pred velikim izazovima. Tehnološki napredak nikada nije bio potrebniji. U toku je AgriTech samit u Bosni i Hercegovini pod nazivom ‘Digitalna budućnost poljoprivrede’ gdje će se predstaviti tehnološka dostignuća u poljoprivredno – prehrambenom sektoru. Šta su postignuća, kako se mali proizvođač može izboriti sa izazovima nedostatka sirovina, svoja iskustva sa nama će podijeliti Oskar Marko – poljoprivrednik, inovator, tehnolog.

Trofej Evropskog prvenstva je na turneji po Evropi. Stigao je u Sarajevo. U studio Novog dana donosi nam ga novi selektor Košarkaške reprezentacije BIH Adis Bećiragić.

U poređenju sa samo nekoliko hiljada lokalnih hodočasnika u posljednje dvije godine, ove godine Saudijska Arabija odobrila je da hadž obavi milion vjernika. Među vjernicima koji su pristigli u Saudijsku Arabiju su i vjernici iz Bosne i Hercegovine. U četvrtak je Dan Arefata – dan zajedničkog boravka i molitve uoči Bajrama, obreda bez kojeg hadž ne bi bio potpun. Uživo smo u Meki.

Minela Jašar – Opardija je sa vama od 08-11h.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!