Zelenski poslao prouku za Albaniju

Vijesti 03. maj 202222:233 komentara
Podijeli:
Izvor: Metin Aktaş /Anadolija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak Albaniju da zatvori luke za ruske brodove i uvede ograničenja za ruske turiste.

„Molim vas da ruskim brodovima zabranite ulazak u luke i ograničite protok ruskih turista, jer nikad ne možete znati ko vam je došao, možda su to ubice koje su bile u Buči ili koljači iz Marijupolja ili oni koji potkopavaju vašu državu“, rekao je Zelenski u videopozivu albanskom parlamentu.

On je naglasio važnost uvođenja embarga na rusku naftu i efikasnog blokiranja svih šema koje Rusija koristi da obmane međunarodnu zajednicu i zanemari sankcije.

„Koliko god to bilo teško, potrebno je ograničiti trgovinu s Ruskom Federacijom. Čak i ako ne danas, onda će sutra Rusija namerno koristiti trgovinske veze da udari i na vaše tržište, kada od vas budu hteli neke političke ustupke. Potrebno je na vreme lišiti Rusiju ovog instrumenta“, rekao je ukrajinski lider.

Zelenski je dodao da bi ruske banke trebalo da budu potpuno isključene iz globalnog finansijskog sistema.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da njegova zemlja može biti značajna za Ukrajinu svojim glasom u NATO-u i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Albanija stoji uz Kijev od prvog sata (ruske) agresije na Ukrajinu”, rekao je Rama.

Zelenski je preneo čestitke povodom Ramazanskog bajrama i dodao da od 24. februara cela ukrajinska zajednica nije doživela nijedan miran dan.

Albanija je ranije osudila ruski napad na Ukrajinu i izrazila solidarnost s ukrajinskim narodom. Osim toga, ova država stala je na stranu Evropske unije (EU) u uvođenju sankcija Rusiji.

Komentari

Vaš komentar